Planinarski dom spreman za prvi sneg

Na Babinom zubu završena je rekonstrukcija Planinarskog doma. U izradu termo izolazije, sanitarne čvorove, krečenje, obnovu inventara, uloženo je nešto manje od četiri miliona dinara. Novac je obezbeđen u opštinskom budžetu, a izvođač radova bila je SZTR ''Gile'' iz Mladenovca.

U Javnom preduzeću Sportsko turistički resursi shvatili su da je planiranje pola uspeha. Nakon opsežnih radova na bazenu i letnje sezone, za koju kažu da je bila rekordna, odlučili su da spremno dočekaju prvi sneg na Staroj planini. Ušlo u proces rekonstrukcije planinarskog doma na Babinom zubu, kaže direktor Milan Živković.

''Zahvaljujući pomoći opštine, obezbedili smo finansijska sredstva sa kojima smo ušli u proces renoviranja. Planinarski dom je dobio termo izolaciju, koja će, osim udobnosti gostiju, doneti i znatne uštede energenata. Potpuno je renovirana fasada, rekonstruisana sanirarna mreža, obnavljamo inventar u sobama...Sve to treba da podigne nivo usluge koju pružamo u domu i privuče nove i ponovo vrati stare goste.''

Planinarski dom odavno je zaslužio uređenje. Tim pre što je ovo mesto deo kolektivnog pamćenja Knjaževčana, naglasio je, obilazeći radove, predsednik opštine Milan Đokić.

''Generacije Knjaževčana smatraju sebe delom ovog planinarskog doma. On je bio u jako lošem stanju, a sa ovom investicijom mislim da je potpuno spreman za prijem gostiju ne samo iz Knjaževca, već i iz ostalih gradova Srbije. Radovi su koštali nešto manje od četiri miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta, a moje zadovoljstvo je što su oni izvedeni kvalitetno i u rekordno kratkom roku, za menje od mesec dana.''

Opština Knjaževac pokrenula je inicijativu da se i hotel u neposrednom komšiluku,  vlasništvo Jugoistoka, odnosno Elektrotimoka, koji trenutno nije u funkciji, stavi u sistem preduzeća Sportsko – turstički resursi.

''Pokrenuli smo inicijativu da se i taj objekat stavi u sistem STRK-a i da bude ponuđen Knjaževčanima i ostalim gostima. Do sada nismo dobili odgovor od ljudi koji vode Jugoistok i Elektrotimok, koji treba da pronađu pravni model kako bismo mogli da zaključimo ugovor. Dobra volja postoji, ali je proces usporen zbog reorganizacije Elektroprivrede Srbije. Nadam se da ćemo do početka sezone uspeti da nešto okončamo, jer bismo sa dva objekta na ovoj lokaciji imali stotinak kreveta po pristupačnim cenama za žitelje istočne i južne Srbije.''

Do početka sezone, glavni posao lokalne samouprave i Sportsko – turističkih resursa biće da animiraju što veći broj Knjaževčana, koji će ovde, po ekonomski prihvatljivim cenama, sa porodicom moći da provedu zimski odmor. Noćenje sa doručkom koštaće 1800, a pun pansion u sezoni 2800 dinara.