Peta sednica SO: Stare polemike, novi direktor Agencije

Danas je održana peta sednica Skupštine opštine Knjaževac. Pored polemike o (ne)opravdanosti postojanja Regionalnog centra za stručno usavršavanje prosvetnih radnika i JP Sportsko – tursitički resursi, odbornici su se bavili i novim/starim kadrovskim rešenjima u Agenciji za razvoj Knjaževca, Domu kulture i Zavičajnom muzeju.

 


Odbornici Skupštine opštine Knjaževac bavili su se na svojoj petoj sednici poslovanjem Regionalnog centra za stručno usavršavanje prosvetnih radnika. Odbornici Socijalističke partije Srbije, inače protivnici osnivanja ovog preduzeća, imali su i najviše primedbi.

''Osnovni cilj, koji je proklamovan, kada je osnivan Regionalni centar, jeste da će on služiti za obuku i usavršavanje nastavnog kadra  ne samo na teritoriji naše opštine...On čak i u svom nazivu ima ''regionalni centar'', ali i pored zvučnog imena, nijedna opština iz našeg okruženja nije dala saglasnost, nije suosnivač ovog centra,''  tvrdi šef odborničke grupe SPS Darko Živković.

''Ovako može da govori samo neko ko zaista ne razume šta to znači ulaganje u obrazovanje. Centar je utemeljen na zakonu.  Ministarstvo prosvete dalo je mogućnost jedinicama lokalne samouprave da mogu da osnuju ovakve centre,'' replicirao je direkor RSCU Dejan Tomić.

Demantujući navode po kojima su prosvetni radnici u Knjaževcu uskraćeni sredstava na račun Regionalnog centra, u raspravu se uključio i predsednik opštine Milan Đokić.

''Naše škole su najbolje finansirane u istočnoj Srbiji, ali i jedne od najbolje finansiranih u čitavoj zemlji. Svi direktori škola hvale se lokalnom samoupravom, samo ''dušebrižnici'' izmišljaju nebuloze, koje postoje u njihovim glavama.''

Slična situacija ponovila se i prilikom diskusije o poslovanju Javnog preduzeća Sportsko – turistički resursi. Očekivano, polemisalo se i o razrešenju starog i imenovanju novog direktora Agencije za razvoj Knjaževca. Diplomiranog ekonomistu Dragana Milutinovića, iz Demokratske, na toj funkciji zameniće diplomirani inženjer poljoprivrede Vladimir Mitić iz Srpske napredne stranke.

''Sve mi se čini da ova odluka ima politički predznak. Dragan Milutinović je aktivan član DS...Da li je to neka čistka na teritoriji knjaževačke opštine..,'' zapitao je član odborničke grupe DS Ivan Caribrodski.

''Na dnevnom redu je klasičan politički potez, obračun sa političkim neistomišljenicima'', kazao je šef odborničke grupe ''Za Knjaževac zajedno'' Dragan Mančić.

''Što se tiče pitanja da li će Vladan Mitić da zadovolji kriterijume...Da li je neko od vas, pre tri, četiri godine, znao da li će Dragan da zadovolji kriterijume...''

Predsednik opštine Milan Đokić kazao je da je smena na vrhu Agencije rezultat nastojanja da poljoprivreda postane ključni stub razvoja knjaževačke opštine.

''Želimo da kroz postavljenje diplomiranog inženjera poljoprivrede akcenat stavimo, u stručnom i tehničkom smislu, na podršku razvoju poljoprivrede na teritorji opštine.''

Katkad grube kvalifikacije i uvredljive reči na račun političkih protivnika, izrečene sa skupštinske govornice, bile su razlog da predsednik lokalnog parlamenta Miodrag Ivković zapreti izricanjem opomena i kažnjavanjem odbornika.

''Pojedini odbornici žele da skupštinsku govornicu iskoriste za promociju svojih političkih ideja. Često se zaborave i diskutuju u suprotnosti sa poslovnikom.''

Za direktorku Doma kulture na sednici je imanovana Dragana Janković, a Milena Milošević Micić obavljaće funkciju vršioca dužnosti direktorke Zavičajnog muzeja.