Parlamentarna 2016.

Devetom sednicom Skupštine završen je rad lokalnog parlamenta u 2016. godini. I vlast i opozicija ocenjuju da su skupštinska zasedanja bila korektna, bez većih problema. U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci smatraju da se radilo u interesu svih građana, a u opoziciji da odlazeću godinu obeležavaju politički preleti.

 

Sve skupštinske sednice u 2016. godini su bile javne, sve odluke donete  su u skladu sa  zakonom i Statutom opštine, kaže   predsednik Skupštine opštine Knjaževac Miodrag Ivković.

''Zadovoljan sam radom odbornika. Bilo je malo političkih prepucavanja, ali shvatram da odbornici opozicije žele da iskoriste skupštinsku govornicu za političke ideje. Najbitnije je da je Skupština ozbiljno radila. Doneli smo sve potrebne akte, najvažniji je bužet, koji je kamen temeljac za celokupni razvoj Knjaževca. U 2017. rad opštine zasnivaće se na tri stuba: razvoju malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede i turizma.''

Zadovoljan radom lokalnog parlamenta je i Boban Marinković, šef odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke. On inicira veće uključivanje građana u donošenje važnih odluka.

''Prilikom konstituisanja predložio političku korektnost i to je donekle ispoštovano. Odbornička grupa SNS je stabilna. Radi se o grupi koja je jedna od najvećih u Srbiji, imamo 75 odsto odbornika u Skupštini. Potrebno je možda malo veće uključivanje građana u rad lokalnog parlamenta i neka to bude moj predlog za narednu godinu.''

Za Darka Živkovića, šefa odborničke grupe Socijalističke partije Srbije i Dragana Mančića, koji je na čelu koalicije ''Za Knjaževac zajedno'', odlazeću 2016. obeležili politički preletači.

''Mislim da je novi saziv radio vrlo korektno, da su sednice bile korisne i dobre. Ono što ne raduje to je da je demokratija u jednom trenutku doživela fijasko izigravanjem volje naroda prelaskom iz jedne u drugu političku partiju – od jedne priče u kampanji, do priče nakon završetka izbora,'' kaže Mančić.

''U 2016. godini potvrdila se besmislenost izbornog sistema. Iako je godina obećavala puno promena, izborni sistem omogućio je da se preletima posle izbora izigra izborna volja građana. Mi smo zastupali promene, da u vršenju lokalne vlasti treba više odgovornosti, sluha za suštinske potrebe građana, ali je zbog preleta izneverena volja birača,'' ističe Živković.

Predstavnici političkih partija u Skupštini opštine Knjaževac poželeli su građanima srećnu i uspešnu 2017. godinu.