Otvara se Nacionalni centar za dijagnostiku deformiteta kod dece

Sredstvima Evropske unije, kroz IPA program prekogranične saradnje, u Knjaževcu će naredne godine biti otvoren Nacionalni centar za identifikaciju posturalnih deformiteta kod dece. Projekat će biti realizovan sa opštinom Vidin u Bugarskoj.

 

Nosilac projekta je Sportski savez opštine Knjaževac, a o projektu, vrednom 37 miliona dinara, na sednici Skupštine opštine govorio je odbornik i predsednik Saveza dr Mikica Vidojević, naglašavajući da su pregledi pokazali da su kod dece deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu.

''Dobili smo 37 miliona dinara (oko 300 hiljada evra) za otvranje ovog dijagnostičkog centra. Već dve godine radimo merenja kičme i stopala kod dece i došli smo do neverovatno loših, poražavajućih rezultata. Imamo oko 80 odsto deformitete kičme i oko 70 odsto deformiteta stopala. Ovo se smatra alarmantnim i uznemiravajućim. Kupiće se aparat, jedinstven na Balkanu, koji košta 90 hiljada evra, radi fotometrijski, potpuno je bezbedan za decu. Njime ćemo dobiti precizne rezultate i odrediti sve mišićne grupe kojima je potrebna korekcija kod dece. Mi smo radili korekciju kičme u školama, kojom je obuhvaćeno 300 dece,'' kazao je Vidojević.