Oštra reakcija na predlog Ministarstva

Krajem protekle nedelje u Boru je održan sastanak predstavnika Ministartsva prosvete i direktora srednjih škola Borskog i Zaječarskog okruga na kome se razgovaralo o planu upisa u narednoj školskoj godini. Predsednik knjaževačke opštine Milan Đokić na tom sastanku oštro je reagovao na odluku Ministarstva prosvete da Knjaževcu dozvoli upis sedam odeljenja u srednjim školama, umesto osam, kako je ovde predloženo.

 

Đokić kaže da je sa direktorima srednjih škola usaglašen plan upisa u knjaževačke srednje škole, na osnovu broja učenika, koji završavaju osmi razred.

''Predložili smo Ministarstvu da nam odobri upis pet odeljenja u Tehničkoj školi i tri odeljenja u Knjaževačkoj gimnaziji, što je dovoljno za 238 učenika, kolio ih sada završava osnovno školovanje. Iz Minisarstva prosvete dobili smo odgovor da nam predlažu da upišemo sedam odeljenja, odnosno 198 đaka, što znači da bi četrdesetak osmaka morali da svoje školovanje nastave u drugom gradu. Na sastanku koji smo u petak imali u Boru, reagovali smo najoštrije argumentima. Obražili smo da iz jedne siromašne, demografski ispražnjene opštine ne mogu da očekuju da roditelji sami finansiraju školovanje svoje dece, jer smo ionako finansijski iscrpljeni. Četrdesetak mladih u Knjaževcu je katastrofa za društveni život Knjaževčana. Mi smo opština koja gubi stanovništvo i predočili smo koliko bi takva odluka bila pogubna i za Knjaževac i za druge opštine, u kojima se dešavaju iste stvari. Mislim da smo argumentima uspeli da ubedimo predstavnike Ministarstva i očekujemo da će, sagledavajući naše argumente, ipak odobriti ono što i jeste realnost.''