Oštra polemika na sednici Skupštine

Odbornici Skupštine opštine Knjaževac usvojili su, većinom glasova, rebalans budžeta opštine za 2014. godinu, a jednoglasno i izveštaje o rezultatima osnovnih i srednjih škola i njihovoj pripremljenosti za ovu školsku godinu.

 

Novac koji je kod Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju ušteđen kroz javne nabavke, usmeren je tamo gde je nedostajao, rekla je šef odeljenja za budžet i finansije Ankica Marković, obrazlažući odluku o rebalansu budžeta za 2014. godinu. 

''Budžet je donet na nivou od 974.672.000 dinara. Ovim rebalansom planirana su sredstva za oko 30 miliona na nižem nivou u odnosu na prethodni rebalans. Dugovanja opštine Knjaževac i prema budžetskim korisnicima i prema računima koje opština ima nisu značajna, nisu u pitanju računi sa kojima se mnogo kasni, tako da u potpunosti možemo da sa ovakvim budžetom izmirujemo svoje obaveze'', rekla je Markovićeva. 

Diskusija o najvažnijem dokumetu lokalne samouprave, zapravo je bila duel šefa odborničke grupe SPS – PUPS Darka Živkovića i predsednika Skupštine Dragana Mančića.

Živković je kazao da je obrazloženje odluke o rebalansu ''više nego sramno'' i da se iz nje ne vidi zašto se negde smanjuju, a negde povećavaju sredstva.

''Da li je direktor Doma kulture iz svog džepa platio telefonski račun od hiljadu evra ? Koliko koštaju radovi na platou Doma kulture ? Koliki su troškovi funkcionisanja Javnog preduzeća Sportsko – turistički resursi'', pitao je Živković.

Gašenje mikrofona i pauza da se strasti smire, nisu zaustavili raspravu, iako je predsednik Skupštine u nekoliko navrata pokušao da opomene Darka Živkovića da je diskusija, odlukom Skupštine, ograničena na pet minuta.  Polemika je koja kulminirala na kraju sednice, tokom obraćanja predsednika opštine Milana Đokića. 

Odgovrajaći na pitanje o telefonskom računu direktora Doma kulture, Đokić je rekao da ga direktor plaća sam i da mu se to odbija od plate. 

''Za nas su ljudi glasali na izborima. Ako im mi šaljemo poruku kako treba biti nevaspitan, šta da očekujemo od dece, osim da švrljaju po zgrama, da se tuku po ulicama, da razbijaju automobile i imovinu. Apelujem na vas da udostojimo diskusiju, da se držimo poslovnika i statuta'', poručio je predsednik opštine. 

Njegovo obraćanje, dobacivanjem sa svog mesta, prekinuo je Darko Živković, nakon čega je došlo do razmene oštrih rečenica. 

Na 27. sednici Skupštine opštine usvojen je Sporazum o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom između grada Zaječara i opština Majdanpek, Kladovo, Bor, Negotin, Knjaževac i Boljevac. Usvojen je i program rada Fondacije za povećanje nataliteta. Naredna sednica lokalnog parlamenta, na kojoj će se razgovarati o radu javnih preduzeća i ustanova, zakazana je za 21. oktobar.