Opštinsko veće: Završen program uređenja poljoprivrednog zemljišta

Jedna od centralnih tema 27. sednice Opštinskog veća bio je program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koji je, kako su se pohvalili u lokalnoj samoupravi, opština Knjaževac završila prva u Srbiji.

''Danas smo prihvatili na Opštinskom veću Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. To je jako važno da bi mogli da u Upravi za zemljište konkurišemo za programe vezane za atarske puteve, komasaciju, navodnjavanje...Bez tog programa ne možemo učestvovati u nijednom projektu da bi povukli novac iz Ministarstva. Mi smo ove godine po prvi put koristili novi softver, mi smo prva opština koja je po novom softveru uradila program i dobila saglasnost 31. marta. Svo zemljište u državnoj svojini ide za izdavanje – preko 50 hiljada parcela u preko 3000 javnih nadmetanja,'' kaže pomoćnik predsednika opštine Marko Stojanović.

Uz pomoć novog softvera, poljoprivredna gazdinstva moći će da u opštini provere gde se nalazi parcela za koju su zainteresovani.

''Javni poziv planiran je za jun mesec. Moći će da učestvuju sva gazdinstva koja su tri godine u aktivnom statusu,'' dodaje Stojanović.

Većnici su dali saglasnost na plan rada Crvenog krsta, program otuđenja, davanja u zakup i pribavljanja građevinskog zemljišta, plan generalne regulacije naselja Crni vrh. Prihvaćen je i predlog za sufinansiranje medisjkih projekata u 2017. godini.