Opštinsko veće o poljoprivredi i stipendijama

Odluke o raspodeli sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i konkursi za dodelu stipendija učenicima i studentima, bile su dominantne teme šeste sednice Opštinskog veća.

Opštinsko veće donelo je odluke o raspodeli sredstava nakon sprovedenih konkursa za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Iz opštinskog agrarnog foda subvencionisaće se voćarstvo, prerada na gazdinstvu i kamate za poljoprivredne kredite, kaže Marko Stojanović, predsednik Skupštine opštine.

''Nastavili smo dugogodišnju praksu pomoći poljoprivrednicima, po kojoj smo poznati u okruženju. Preko 7 miliona dinara izdvojićemo za subvenicionisanje podizanja višegodišnjih zasada voća za 120 nosilaca gazdinstava. Za subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite opredelili smo 4 miliona dinara, a utrošeno je oko tri i po miliona za 55 gazdinstava.''

Na sednici Veća bilo je reči i o konkursima za stipendiranje učenika i studenata. U svom budžetu opština će izdvojiti novac kako bi pomogla najtalentovanije mlade ljude, kao i one iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica i prvi put od ove godine – brucoše, rekao je Branislav Josifović, zamenik predsednika Opštine.

''Usvojili smo tekstove konkursa i javnih poziva za dodelu stipendija za učenike i studente. To su konkursi za izuzetno nadarene učenike i studente, za one iz socijalno ugroženih porodica, kao i za učenike i studente iz porodica sa više dece. Javni poziv je za učenike iz jednoroditeljskih porodica, decu bez roditeljskog staranja, za učenike i studente sa invaliditetom i hroničnim bolestima. Po prvi put ove godine raspisujemo i javni poziv za stipendiranje brucoša, studenata prve godine, koji su u srednjoj školi stekli Vukovu diplomu. Tekstovi konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu opštine Knjaževac. Visina stipendija za studente je 6.500 dinara, a za učenike 3.250 dinara.

Većnici su se tokom svog šestog zasedanja bavili i pojedinačnim zahtevima građana za lečenje dece, pomoć u građevinskom materijalu, ili naknadu štete od ujeda pasa lutalica.