Opštinsko veće: O penzionerima, Toplani, prevozu

Realizacija onoga što je definisano odlukom o budžetu počinje naredne sedmice, čulo se na sednici Opštinskog veća prilikom rasprave o kriterijumima za raspodelu pomoći penzionerima. Većnici su razgovarali i o funkcionisanju gradskog prevoza, programima rada javnih preduzeća, generalnoj regulaciji Konjarnika, Goleme reke, Kozarnice, Mirice i Kadibogaza. Skupštini na usvajanje upućen je predlog odluke o rebalansu budžeta za 2016. godinu.

Na novčanu podršku moći će da računaju svi penzioneri, čija primanja ne prelaze 15.000 dinara, precizirano je odlukom o kriterijumima i načinu ostvarivanja finansijske pomoći penzionerima, koju je usvojilo Opštinsko veće. Javni poziv najstarijim Knjaževčanima da se prijave za ovu vrstu pomoći biće objavljen u ponedeljak, kaže predsednik opštine Milan Đokić.

''Radi se o novčanoj pomoći najsiromašnijim i socijalno najugroženijim penzionerima, onima kiji imaju primanja na mesečnom nivou ispod 15.000 dinara. Donošenjem ove odluke stvoreni su pravni preduslovi za realizaciju ovog posla. Od ponedeljka ide javni poziv, a evidentiranje penzionera kreće 10. fabruara i trajaće do 10. marta. Posao će biti realizovan u dve faze. U prvoj, penzioneri ili članovi porodice evidentiraće se u Centru za socijalni rad penzionim čekom. Na ovu pomoć nemaju prava oni koji primaju inostrane penzije. Realizacija će krenuti sredinom narednog meseca i isplata će trajati 7 do 10 dana. Penzioneri će dobiti redni broj na osnovu koga će tačno znati kada će moći da dođu po pomoć, a za one nepokretne pomoć će stići na kućni prag.''

Pred većnicima je bio program rada Toplane, u čijem funkcionisanju je došlo do promena, izmenama Zakona o energetici.

''Naše građane najviše tangira rad Toplane. Podsetio bihg da se, izmenama zakona, naplata ne vrši po kvadraturi stana, već po potrošnji. Oni objekti koji imaju dobru termoizloaciju, mogu da plaćaju niže račune za grejanje. U saradnji sa skupštinama stanara, mi ćemo početi akciju poboljšanja energetske efikasnosti objekata, kako bi troškovi grejanja bili manji, a zgrade vizuelno lepše.''

Opština Knjaževac uvešće bolju i strožiju kontrolu prevoza, kako bi pritužbi građana na kašnjenja, neljubaznost vozača i druge probleme, bilo što manje, čulo se tokom rasprave o izveštaju o funkcionisanju prevoza na teritoriji opštine.

Na dnevnom redu sednice bile su i odluke o donošenju planova generalne regulacije područja Stare planine i Kadibogaza.

Opštinsko veće saglasilo se sa izmenama  i dopunama odluke o budžetu opštine za 2016. godinu, o čemu će konačnu reč dati odbornici opštinske skupštine na narednoj sednici.