Opštinsko veće o Nacrtu budžeta za 2016. godinu

Pred članovima Opštinskog veća bio je Nacrt odluke o budžetu opštine za 2016. godinu. Najvećim delom usmeren ka socijalno najugroženijim kategorima stanovništva, budžet je projektovan na 898 miliona dinara. Građani su predložili da se sredstvima iz opštinske kase u narednoj godini finansira izgradnja jezere Jezava.

Budžet opštine Knjaževac za 2016. godinu projektovan je na 898 miliona dinara, čulo se na sednici Opštinskog veća, tokom rasprave o nacrtu odluke o budžetu. Novac iz opštinske kase biće u velikom delu usmeren ka socijalno najugroženijim stanovnicima. Za podršku razvoju  poljoprivrede, u narodnoj godini biće izdvojeno 40 miliona dinara, kaže predsednik opštine Milan Đokić.

''Budžet za narednu godinu karakterišu izdvajanja za socijalu. Moramo da se u ovim teškim vremenima solidarišemo sa socijalno najugroženijim stanovnicima. To ne znači da ćemo zapostaviti infrastrukturu i poljoprivredu. Iz budžeta i udruživanjem sa švajcarskim SDC-om obezbeđeno je 40 miliona dinara za podršku razvoju poljoprivrede''.

Čak pet hiljada knjaževačkih penzionera prima najniže penzije. To je bio razlog da se u budžetu predvide sredstva za jednokratnu pomoć ovoj kategoriji stanovništva. Na besplatnu užinu moći će da računaju svi osnovci.

''Od prvog januara do kraja školske godine svi učenici knjaževačkih osnovnih škola dobijaće besplatnu užinu, a ne kao do sada samo deca iz siromašnih porodica. Jednokratnom pomoći, u dva – tri navrata, pomoćićemo penzionere sa najmižim primanjima. Ne zapostavljamo ni infrastrukturu, ni udruženja, ni sport. Mislim da smo napravili jedan uravnotežen, ali ipak razvojni budžet.''

U lokalnoj samoupravi zadovoljni su učešćem Knjaževčana u prvom glasanju za projekate koji će biti finansiran sredstvima opštinskog budžeta u 2016. godini. Najviše glasova dobio je projekat izgradnje jezera Jezava.

''Od pet projekata koji su bili nominovani, najviše predloga bilo je za izgradnju jezera Jezava. Taj projekat dobio je višestruko više glasova od ostalih. U glasanju je učestvovalo više od hiljadu građana, što pokazuje da su zainteresovani da da svojim predlozima učine život u Knjaževcu boljim''.

Javna rasprava o novom budžetu biće održana u ponedeljak, sedmog decembra u 12:00 časova u društvenom klubu Doma kulture. Predsednik opštine pozvao je građane da da svojim sugestijama, primedbama i predlozima najvažniji dokument lokalne samouprave učine još boljim.