Opštinsko veće o mladima: Radna praksa za visokoškolce, vaučeri za maturante

Većnici, koji su se okupili prvi put uživo nakon ukidanja vanrednog stanja, svoju 143. sednicu posvetili su odlukama koje se tiču mladih Knjaževčana. Bilo je reči o realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja i vaučerima za učenike završnih razreda srednjih škola.

Izveštaji o radu nekih od javnih preduzeća i ustanova, bili su na dnevnom redu prve ''žive'' sednice Opštinskog veća nakon ukidanja vanrdenog stanja. Rezimirajući podršku, koju je lokalna samouprava tokom pandemije koronavirusa pružila starima, nezaposlenima, onima koji su u stanju socijalne potrebe, većnici su odlučili da fokus pažnje usmere ka mladima. Pre svega, onima sa visokoškolskim diplomama.

''Za dan – dva kreće realizacija našeg lokalnog akcionog plana zapošljavanja. Udruživanjem sredstava sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, moći ćemo da mladim Knjaževčanima, koji su završili visoke škole i fakultete, pružimo šansu da obave stručnu praksu u nekoj od knjaževačkih firmi i da se spreme za polaganje stručnog ispita. Oni koji su završili medicinu, stomatologiju, socijalni i prosvetni radnici, moći će da stručnu praksu obavljaju u javnom sektoru, a svi ostali (ekonomisti, pravnici...), stručnu praksu obavljaće u privatnom sektoru. Mi ćemo posredovati, kako bi se našle privatne firme u kojima će mladi moći da obave tu praksu'', kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

Maturantima srednjih škola, kao mala satisfakcija zbog otkazanih maturskih večeri, stići će vaučeri za provod u nekom od knjaževačkih kafića, ili restorana, kazao je predsednik Đokić.

''Đaci završnih razreda srednjih škola, na žalost, zbog koronavirusa, neće imati, kao sve prethodne generacije, matursko veče. Želimo da toj deci pokažemo da mislimo na njih i da delimo sa njima neraspoloženje zbog izostanka maturske večeri. Odlučili smo da svi maturanti dobiju vaučere od po 3000 dinara za potrošnju u knjaževačkim ugostiteljskim objektima. S druge strane, na ovaj način podstičemo potrošnju u ugostiteljskim objektima, koji su sa koronavirusom pretrpeli najveće štete i u Evropi, u Srbiji i Knjaževcu,'' dodao je Đokić.

Na143. sednici Opštinskog veća usvojeni su izveštaji o radu Centra za socijalni rad i Turističke organizacije, a razgovaralo se i o godišnjem programu uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao i o merama poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.