Opštinsko veće o finansiranju projekata udruženja

Na sednici Opštinskog veća, između ostalog, usvojen javni poziv za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja; razmatran i Izveštaj o šteti na šumskom fondu izazvanoj ledenim talasom krajem prošle godine.

 

Danas je održana 98. sednica Opštinskog veća. Na dnevnom redu bilo je 16 tačaka, a među najinteresantnijim su Predlog odluke o prioritetima za koje se raspisuje javni konkurs za finansiranje projekata udruženja iz opštinskog bužeta u ovoj godini, kao i Predlog javnog poziva za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa.

"Pozivam sve Knjaževčane koji su aktivni u okviru svojih udruženja da se jave sa svojim projektima, a po temama i kriterijumima koji su definisani javnim pozivom. Već sutra će javni poziv biti objavljen na sajtu knjaževačke opštine", rekao je Milan Đokić, predsednik opštine.

"Drugi javni poziv usvojen danas odnosi se na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i cilj je da Knjaževčani dobiju adekvatne informacije o tome šta se dešava na teritoriji naše opštine. Sa druge strane, namera je da i celokupna srpska javnost stekne uvid u to šta se u jednoj lokalnoj samoupravi radi", dodao je Milan Đokić.

Članovi Opštinskog veća razmotrili su i uvojili Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut Narodne biblioteke "Njegoš", Predlog odluke o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Knjaževac, Predlog odluke o Opštinskom pravobranilaštvu, kao i Predlog mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Knjaževac za 2015. godinu.

Na kraju današnje sednice razmatran je Izveštaj o šteti na šumskom fondu izazvanoj ledenim talasom krajem prošle godine. "Poražavajući je podatak da je stradalo 160.000 kubika šume na području i proći će decenije dok se ne obnovi šumski fond uništen u tom ledenom talasu. Lokalnu samoupravu, zajedno sa Srbijašumama, predstavnicima države i resornih ministarstava, očekuju veliki poslovi na pročišćavanju šumskih puteva i uklanjanju polomljenih stabala. To je samo jedan deo problema. Drugi, u najmanju ruku podjednako važan, je šteta pričinjena na voćnjacima. Komisija je već na terenu i obavlja uvid u to kolika je individualna šteta, od voćnjaka do voćnjaka. Kada sve to sagledamo, videćemo sa kojim mehanizmom i koliko možemo da pomognemo našim sugrađanima koji su pretrpeli štete u tom ledenom talasu", istako je predsednik opštine.