Opštinsko veće: Novi konkursi za pčelare i voćare

Opštinsko veće, koje je u petak, 14. septembra, zasedalo u hotelu ''Stara planina'' na Jabučkom ravništu, donelo je odluku o raspisivanju još dva konkursa, koji se tiču subvencionisanja pčelarske i voćarske proizvodnje u knjaževačkom kraju.

Iz budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i ove godine subvencionisaće se sadnja medonosnog bilja, a voćari će, šestu godinu zaredom, moći da računaju na pomoć kod kupovine sadnica, odlučeno je na sednici Opštinskog veća, koja je održana u hotelu ''Stara planina'' na Jabučkom ravništu. Za podršku pčelarstvu izdvojeno je dva milona dinara, kaže Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.

''Subvencija za pčelare ogleda se u nabavci sadnog i setvenog materijala 80 odsto od vrednosti fiskalnog računa, a najviše 50.000 dinara po gazdinstvu. Pčelari će moći da donesu predračun, da im opština uplati novac, a da kasnije predaju fiskalni račun. Veliku pomoć mogu da očekuju od Udruženja pčelara ''Lipa'', koje će pomoći oko predračuna, mesta za nabavku sadnog i materijala, prevoza sadnica''.

Budžetski fond za razvoj poljoprivdre pomoći će podizanje novih zasada višanja, šljive i dunje, ali i sadnju oraha i jabuka, rekao je Stojanović.

''Ovaj konkurs nam se deli u dva dela. Prvi je za one voćne vrste gde je sadni materijal vrednosti do 240.000 hiljada dinara, kao što su višnje, šljive, dunje...Kao i do sada, povraćaj će biti 80 odsto od vrednosti sadnog materijala po hektaru, a najviše 80.000 dinara po jednom gazdinstvu. Drugu deo konkursa vezan je za voćne vrste koje koštaju više, kao što su orah, ili jabuka. Tu je 50 odsto povraćaja od vrednosti računa, a čak do 220.000 dinara.''

Konkurs namenjen pčečarima otvoren je do prvog, a onaj za voćare do 15. oktobra. O detaljima, poljoprivrenici mogu da se informišu u opštini Knjaževac, ili u Agenciji za razvoj, rečeno je na sednici Opštinskog veća.