Opštinsko veće: Nove subvencije za agrar, 199 stipendija za mlade Knjaževčane

Danas je održana 136. sednica Opštinskog veća. U centru pažnje bili su program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja za opštinu Knjaževac u ovoj godini i stipendije za knjaževačke učenike i studente. Za podršku agraru biće izdvojeno 40 miliona dinara, a stipendije će ove godine dobiti 199 đaka i akademaca.

Kreditna podrška poljoprivrednicima jedna je od novih mera poljoprivredne politike koju je za 2020. godinu pripremila opština Knjaževac, a usvojilo Opštinsko veće na svojoj 136. sednici. Mere će početi da se primenjuju nakon dobijanja saglasnosti od strane Ministarstva poljoprivrede, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Ove godine smo ubacili novu meru koja tretira subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite koje poljoprivrednici realizuju sa poslovnim bankama. Mislimo da ćemo na ovaj način multiplicirati finansijske efekte sredstava i da će mnogo naših poljoprivrednih proizvođača kroz besplatne poljoprivredne kredite doći do nove opreme, novih mašina, novih grla stoke...Vraćamo meru podrške razvoju mlečnog govedarstva kroz subvencionisanje nabavke novih grla stoke stoke – 120.000 dinara po grlu, maksimalno dva grla po gazdinstvu, uz aranžman koji neke mlekare nude poljoprivrednicima da, ukoliko uzmu ova sredstva, sa još 500 evra kreditno podrže nabavku novih grla stoke. Poljoprivredni proizvođači bi novac vraćali kroz mleko. Za podršku našim poljoprivrednicima ove godine izdvajamo 40 miliona dinara'', rekao je Đokić.

Nakon što je krajem protekle godine usvojila novu odlluku o podršci porodicama sa decom, opština Knjaževac raspisala je konkurs za stipendiranje učenika i studenata. Rang liste usvojili su većnici, a stipendije će, kaže Branislav Josifović, šef Kabineta predsednika opštine, dobiti blizu 200 đaka i akademaca.

''Tom odlukom uveli smo nove vidove stipendiranja i pokuašali da obuhvatimo što veći broj učenika i studenata. Imali smo konkurse za nadarene studente i učenike, a novi konkursi bili su za studente iz materijalno ugroženih porodica, iz jednoroditeljskih porodica, iz višečlanih porodica, kao i za studente i učenike sa invaliditetom. Ove godine stipendije će dobiti 199 učenika i studenata,'' naglasio je Josifović.

Na sednici Veća usvojeni su izveštaji Biblioteke, Muzeja i Doma kulture. Uz pohvale za rad u protekloj godini, većnici su sugerisali ustanovama kulture da usklade svoje aktivnosti kako se ubuduće ne bi dešavalo preklapanje njihovih programa.