Opština Knjaževac proglašena ugroženim područjem

Danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Knjaževac povodom bolesti goveda nodularni dermatitis (kvrgava koža goveda).

 

Prema rešenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, područje opštine Knjaževac je proglašeno ugroženim posle pojave ove bolesti u Zaječarskom okrugu u selu Lubnica. Ovu opasnu bolest prenose insekti, tako da je savet veterinara svim vlasnicima goveda na području naše opštine da ne izvode stada na pašu i da na prozorima štala postave mreže protiv insekata. Ukoliko primete neke simptome bolesti (odbijanje hrane i vode, curenje iz nosa i oka, pojava čvorića na koži) da odmah obaveste svog veterinara.

“Knjaževac je proglašen ugroženim. Predviđeni su tim povodom određene mere. Veterinarska služba trenutno upozorava ljude. Ovo je nova bolest, virusnog je porekla, napada samo goveda i jelensku divljač i nema opasnosti po ljude”, kaže Gradimir Živković, direktor veterinarske stanice “Timovet”.

Za sada u opštini Knjaževac nema registrovanih slučajeva ove bolesti. Najbolja preventiva je vakcinacija, međutim dok vakcine ne stignu do stočara, mogu se preduzeti određene zaštitne mere.

“Dok ne počne vakcinacija jedina mera je uništavanje insekata. Bolest se jedino prenosi putem insekata. Treba ukinuti ispašu i stacioniranje govede u stajama koje treba da budu zaštićene mrežama”, dodaje Živković.

Neophodno je da vlasnici goveda na vreme uoče simptome bolesti.

“Sem opštih sintoma, povišena temperatura, odbijanje hrane, vode, iscedak iz oka i nosa, glavni simptom je pojava čvorića na koži. Odmah treba obavestiti veterinarsku službu. Ukoliko se utvrdi sumnja na bolest angažuje se Veterinarski institut iz Zaječara. Kod potvrde bolesti, sva goveda u tom domaćinstvu se uništavaju”, ističe Živković.

Meso obolele životinje je neupotrebljivo. Mleko i mlečni proizvodi od zaražene krave se takođe ne upotrebljavaju, a od krave kod koje se sumnja na oboljenje, isključivo uz termičku obradu i samo za svoje potrebe, dakle promet je zabranjen. U slučaju potvrde bolesti i uništavanja zaraženih životinja, nastala šteta će u najkraćem roku biti nadoknađena iz budžeta Republike Srbije.