Opština i Ministarstvo o rešavanju ključnih ekoloških problema

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić sastao se danas sa Filipom Abramovićem, pomoćnikom ministra zaštite životne sredine. Sastanak je bio posvećen sanaciji deponije, upravljanju komunalnim otpadom, te izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Sanacija deponije u Knjaževcu, izgradnja transfer stanice i upravljanje čvrstim otpadom bile su neke od tema još jednog susreta Filipa Abramovića, pomoćnika ministra zaštite životne sredine i predsednika Opštine Milana Đokića.

''Osnovna tema bila je izgradnja transfer stanice i projekat koji je Ministarstvo finansiralo, kao i dalji nastavak i realizacija izgradnje transfer stanice, čime će prestati deponovanje otpada na staroj nesanitarnoj deponiji i preusmeravanje na Pirot, a zatim i na Halovo. Izradiće se i projekat sanacije stare deponije, do njenig zatvaranja. Ove godine izradićemo 14 projekata, a konkurs je u toku'', rekao je pomoćnik ministra.

Opština Knjaževac, u saradnji sa Ministarstvom početkom naredne godine može da krene u izradu projektno – tehničke dokumentacije i za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kazao je Abramović. 

''Sa predsednikom smo razgovarali o lokaciji, njenoj pripremi u plansko – imovinskom smislu, što je preduslov da početkom sledeće godine Ministarstvo, u saradnji sa opštinom Knjaževac, može da krene u izradu projekta i iznalaženje načina finansiranja. Uz upravljanje otpadom, to su dva ključna ekološka problema, važna za život i zdravlje ljudi.''

Načinili smo još jedan korak ka rešavanju višedecenijskih problema, smatra predsednik Opštine Milan Đokić.

''Definisali smo dalji plan aktivnosti kroz nekoliko važnih segmenata. Prvi je rekultivacija gradske deponije Znamo kakav smo problem imali kada se deponija zapalila i koliko je neprijatnosti nanela svim građanima. Da se to više ne bi dešavalo, nakon prestanka eksploatacije, potpuno ćemo, uz podršku Ministarstva, rekultivisati deponiju. To se neće desiti za nedelju, dve dana. Treba uraditi projekat sanacije, treba da počnemo da vozimo otpad ka regionalnim deponijama, a pre toga da uradimo i transfer stanicu. Još jedan važan segment je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Kroz nacionalni investicioni program, koji se najavljuje sa republičkog nivoa, mi želimo da idemo u korak sa vremenom, da izradimo projekte, što uopšte nije jeftino, tako da sa spemnim dokumentima sačekamo trenutak kada će država raspisati poziv za finansiranje postrojenja. Želja nam je da budemo ekološki odgovorni, da našu opštinu i u delu životne sredine, našim pokolenjima ostavimo onakvu kakvu smo je od predaka nasledili, ili još čistiju i lepšu.

Opština Knjaževac moći će da računa i na sredstva za finansiranje radova na podizanju novih šuma, čulo se na ovom sastanku.