Održana IV Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

Održana IV Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

U Domu Narodne skupštine, u petak, 4.novembra 2016.godine, održana je Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže. Konferenciji su prisustvovale odbornice SO Knjaževac Martina Milosavljević i i Jasna Mihajlović, kao i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost SO Knjaževac Lidija Ivanović.

 

Konferenciju je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja je čestitala Ženskoj parlamentarnoj mreži na dosadašnjim dostignućima i umrežavanju žena na lokalnom i centralnom nivou i zahvalila se na podršci odbornicama iz 116 opština iz Republike Srbije, koje su prisustvovale Konferenciji. ''Samo ako zakoni zažive u praksi možemo reći da smo zaista ravnopravne sa muškarcima. Žena mora da bude više na čelu javnih preduzeća, u nadzornim odborima  i na položajima gradonačelnica, odnosno predsednica opština“, istakla je Gojković.

Pre nego što se prisutnima obratila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, učesnice skupa su aplauzom pozdravile poslanice sa Kosova i Metohije, a Marija Obradović je istakla da će u poslanicama Narodne skupštine uvek imati podršku. Na konferenciji je govorio i Jan Luneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju, predstavnik Misije OEBS u Srbiji, koji, kako sam kaže, od samog početka, može da se pohvali učešćem u borbi protiv nasilja i diskriminacije u Republici Srbiji i podsticanjem mehanizama rodne ravnopravnosti. Primere dobre prakse u umrežavanju žena i predstavljanje iskustva država članica OEBS-a, obrazložila je Tina Kukama-Bah.

U nastavku rada učesnice su u tri radne grupe razgovarale o uvođenju rodno odgovornog budžetiranja u Srbiji,  ženskim savezima u borbi za bolji položaj žena u društvu i urodnjavanju lokalnih skupština.

Kako je dogovoreno sa predstavnicama organizacije UN women, opština Knjaževac biće jedna od onih, u kojoj će biti sprovodena obuka, a kasnije i urodnjavanje lokalne skupštine.