Odbornici usvojili izveštaje Toplane i Agencije za razvoj

Na 4. sednici Skupštine opštine odbornici su usvojili izveštaje o radu Javnog komunalnog preduzeća Toplana i Agencije za razvoj opštine Knjaževac u prošloj godini; razmatran je i usvojen i Izveštaj o izvršenju budžeta opštine u prvih šest meseci ove godine.

 

 Na početku sednice odbornici su razmatrali Izveštaj o radu Javnog komunalnog preduzeća Toplana u prošloj godini koji je podneo Ljubodrag Tričković, direktor preduzeća. “Toplana je u prethodnoj poslovnoj godini u potpunosti obavila delatnost za koju je registrovana. Potrošači su redovno i bez zastoja snabdevani toplotnom energijom. Toplana je u prošloj godini ostvarila pozitivan rezultat, odnosno dobit od oko 30 miliona dinara”, rekao je Ljubodrag Tričković.

Odbornici su jednoglasno usvojili Izveštaj o radu Toplane, a zatim se na dnevnom redu našla Agencija za razvoj opštine Knjaževac. Pored velikog broja redovnih aktivnosti, Agencija je bila fokusirana na dva najvažnija zadatka - realizaciju aktivnosti Fonda za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata koji se finansiraju kroz donatorska sredstva.
“Jedina uslovno rečeno redovna projektna sredstva na koja može da se računa su ona koja obezbeđuje GIZ i vlada Švajcarske kroz evropski Progres. Za ostala sredstva Agencija konkuriše onda kada se programi objave i u toku 2015. godine konkurisali smo sa 14 projekata od čega je do sada odobreno 7”, istakao je Dragan Milutinović, direktor Agencije za razvoj.

Tokom šestogodišnjeg poslovanja Agencije za razvoj, u opštinu je preko raznih projekata ušlo blizu dva miliona evra, podsetio je Dragan Mančić, predsednik Odborničke grupe Za Knjaževac zajedno. “Smatram da je Agencija pravi nosilac ekonomskog razvoja naše opštine. Ona se bavi lokalnim temama, ali je kroz sve ove godine nametnula sebe kao pouzdanog partnera mnogim organizacijama širom zemlje, kao i u inostranstvu”, dodao je Dragan Mančić.

Sugestiju u vezi preglednosti izveštaja imao je odbornik Saša Stanković. “Iz izveštaja se ne vidi koliko je iz projekata stavljeno sredstava u svrhu same Agencije. Ne vidimo koliko je od pomenutih 420.000 evra, koliko je ušlo u opštinski budžet, Agencija zadržala za svoje potrebe”, kaže Stanković.

“Pravila funkcionisanja donatorskih programa su takva da su sva odobrena sredstva namenskog karaktera, tako da, na žalost, od ovih 420.000 evra nijedan dinar nije ušao u Agenciju i nije korišćen za funkcionisanje Agencije, već su sva sredstva otišla na račun budžeta opštine i odatle su finansirane projektne aktivnosti”, odgovorio je direktor Agencije Dragan Milutinović.

U nastavku sednice odbornici su usvojili Izveštaj o izvršenju budžeta opštine u prvih šest meseci ove godine, a zatim se povela rasprava o Predlogu odluke o sufinansiranju projekata mesnih zajednica. Odbornici opozicije najpre su predlagali da ta tačka bude skinuta sa dnevnog reda, a potom ukazivali na brojne, po njihovom mišljenju, loše ili nelogične odredbe. U diskusiju se uključio Miodrag Ivković, predsednik Skupštine.
“Dosadašnje finansiranje mesnih zajednica preko Direkcije za razvoj biće nastavljeno i u narednom periodu i zaista smatram da nema potrebe za dramatičnim diskusijama po ovom pitanju. Ovo predstavlja samo neku vrstu nadogradnje finansiranja aktivnosti u mesnim zajednicama”, smatra Miodrag Ivković.

Dragan Mančić ponovio je da predloženi dokument više liči na konkurs nego odluku. “Smatram da sam bio vrlo umeren u svojoj diskusiji i nekoliko puta zamolio predsedavajućeg da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda i da danas oročimo vreme razmatranja ove teme gde bi bili uključeni i predstavnici mesnih zajednica, kojih se ovo neposredno tiče, kao i predstavnici lokalnog parlamenta”, dodao je Dragan Mančić.

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije usvojen je predlog odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose unepređenju života građana u mesnim zajednicama, a do kraja zasedanja usvojeno je više predloga odluka o promenama osnivačkih akata nekoliko preduzeća, kao i predlozi rešenja o imenovanju predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora nekoliko javnih preduzeća i ustanova, na šta su primedbe imali opozicioni odbornici. Na samom kraju sednice Vlada Mitić, odbornik Srpske napredne stranke, podneo je ostavku, a odbornici su konstatovali prestanak mandata.