Odbornici SO : Natalitet važniji od budžeta

U senci polemike o rebalansu budžeta opštine za 2014. godinu na 27. zasedanju Skupštine opštine bio je program rada Fondacije za povećanje nataliteta. Pažnju odbornika na suštinsko pitanje opstanka nacije, skrenuo je odbornik DSS – a iz Gornje Kamenice, Vojkan Stanković.

 

''Lokalna samouprava ne može čak ni požar da gasi po ovom pitanju. U minulom periodu, vlasti su izbegavale ovaj ''vruć krompir'', a ovo je suštinsko pitanje za naciju, za opstanak zemlje'', rekao je Stanković. On je podsetio da u njegovom kraju ima bar trideset neoženjenih ljudi u godinama kada je reprodukcija na izmaku i da je umiranje sela očigledno:
''Treba da se zapitamo zašto žene ne žele da rađaju, ili rađaju samo jedno dete, zašto mladi ne sklapaju brakove, zašto smo u ovoj situaciji i šta treba činiti''.

Da je natalitet veliki problem složio se i odbornik SPS -a Zvonimir Aleksić :
''Kada je natalitet u pitanju, ja sam postao dosadan. Stalno o tome pričam. To je važnije od budžeta, jer ti koji stvaraju budžet se ne rađaju'', rekao je Aleksić.

Odbornik Stanković je predložio formiranje stručne grupe na nivou jugoistočne Srbije, koja će da se pozabavi ovim pitanjima. Predsednik Skupštine Dragan Mančić prihvatio je inicijativu i obećao da će se ona naći na nekom od narednih skupštinskih zasedanja.