Odbornici o izvršenju budžeta

Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine bio je glavna tema 36. sednice Skupštine opštine Knjaževac. Bez diskusija, usvojeni su izveštaj o radu Crvenog krsta u prošloj godini, izmene Statuta opštine, odluka o građevinskom zemljištu. Za direktora JP Sportsko – turistički resursi imenovan je dosadašnji vršilac dužnosti Milan Živković.

Uvodne napomene o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2015. dala  je šef Odeljenja za budžet i finansije Ankica Marković.

''Za prvih šest meseci ove godine bila su na raspolaganju sredstva koja su ostvarena od prihoda od januara do 30. juna, kao i sredstva koja su se nalazila na računima i preneta su iz prethodnih godina, u ukupnom iznosu od 366.349,019 dinara. Od ovih sredstava, utrošeno je ukupno 347.574,887 dinara.''

Budžet je planiran neralno i na to je opozicija ukazala u decembru, prilikom njegovog usvajanja, kazao je šef odborničke grupe SPS – PUPS Darko Živković.

''Ukazivali smo na to da je ovo najgore planirani budžet u poslednjih 20 godina u našoj opštini. Ukazivali smo da se nerealno planiraju lokalni prihodi i da se oni neće ostvariti. Upravo to piše u ovom materijalu. Ukazivali smo da će nerealno planiranje omogućiti nalogodavcima budežta da sredstva troše kod onih korisnika koji su im bliži po stranačkoj, kumovskoj, ili nekoj drugoj sferi, a da će svi ostali biti uskraćeni voljom jednog, ili par ljudi.''

Replicirjući, predsednik Opštine Milan Đokić naglasio je da je Knjaževac jedna od retkih lokalnih samouprava koja svoje obaveze prema korisnicima izmiruje na vreme i značajna sredstva investira u infrastrukturu, poljoprivredu, a od avgusta i u prevoz građana. 

''Šta su činjenice? Opština Knjaževac je bez kreditnog zaduženja, jedna od retkih koja ne duguje dobavljačima, izvođačima, zaposlenima. Plate se primaju 5. i 20. u mesecu. Nijedno javno preduzeće nije u blokadi. Ove godine 150 miliona ulažemo u putnu infrastrukturu, za asfaltiranje puteva ka selima, u selima, ulica u gradu. Nađite mi opštinu u Srbiji gde se u toj meri izdvajaju sredstva iz opštinskog budžeta. Za poljoprivredu u protekle tri godine izdvojeno je 100 miliona dinara. Nabavka za javni prevoz je konačno uspela. Od sredine avgusta svi meštani opštine Knjaževac voziće se od grada do sela i od sela do grada besplatno. To je jedinstven primer u Srbiji. To je nešto čime se ponosimo, što ostaje iza nas, a ne prazne reči, izgovorene sa ove govornice''. 

Na sednici je prihvaćena inicijativa o osnivanju Saveta skupština gradova i opština jugoistočne Srbije. Za usvajanje Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokanom nivou glasali su vladajuća odbornička grupa ''Volim Knjaževac'', odbornička grupa SPS- PUPS, ali ne i svi odbornici Srpske napredne stranke.