NSZ i Knjaževac: Program stručne prakse da mladi ostanu u rodnom gradu

Od ponedeljka počinje realizacija aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja. Udružujući sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, opština Knjaževac obezbediće stručnu praksu u javnom i privatnom sektoru za mlade, visokoobrazovane ljude. O tome su danas razgovarali predsednik Opštine Milan Đokić i Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

U godinama koje su iza nas, opština Knjaževac učestvovala je u svim programima Nacionalne službe za zapošljavanje i sa tom praksom nastavljamo. Važno nam je da podržimo mlade, visokoobrazovane ljude i damo im šansu da kroz program stručne prakse pronađu posao u rodnom gradu, kazao je, nakon sastanka sa Zoranom Martinovićem, direktorom Nacionalne službe, predsednik Opštine Milan Đokić.

''Od ponedeljka krećemo da realizujemo aktivnosti iz našeg Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, udružujući sredstva preko NSZ. Sve visokoškolce, mlade, fakultetski obrazovane Knjaževčane pokušaćemo da zadržimo makar još godinu dana u Knjaževcu dok odrade stručnu praksu. Potrudićemo se da im nađemo mesto u privatnom, ili javnom sektoru, sa željom da kod poslodavaca ostave dobar utisak i da ostanu u stalnom radnom odnosu'', kazao je Đokić.

Među programima aktivne politike zapošljavanja, oni namenjeni mladima uvek zauzimaju posebno mesto, istakao je Martinović.

''Nama su sve vrste prakse, usmerene na mlade ljude, koji završavaju proces obrazovanja, veoma važne. Mi te programe forsiramo svake godine. To je jedan od načina da ljudi brzo iz procesa obrazovanja pređu u svet rada i da ostanu u svojim sredinama'', rekao je Martinović.

Iako se radi i posluje u izmenjenim okolnostima, izazvanim pandemijom koronavirusa, lokalne samouprave pokazale su veliko interesovanje i iz svojih budžeta obezbedile sredstva za finansiranje  akcionih planova za zapošljavanje. Čak 106 opština i gradova konkurisalo je za programe sufinansiranja, kazao je u Knjaževcu Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.