Novogodišnji bazar za ispraćaj 2019. godine: Premije za blizu 800 višnjara

Knjaževac se na svoj način, uručenjem ugovora višnjarima i velikim Novogodišnjim bazarom na gradskom trgu, oprostio od 2019. godine.

 

Blizu osam stotina proizvođača višanja dobilo je ugovore o premijama. Uvedene zbog roda koji je ove godine podbacio i niske otkupne cene, ove opštinske subvencije, jedinstvene u zemlji, trebalo bi da podstaknu voćare da ne odustaju od višnje, koja je, kako neko reče, crveno zlato knjaževačke opštine.

Na različite načine i podstičući gotovo sve vidove poljoprivredne proizvodnje, opština Knjaževac u 2019. godini za razvoj agrara izdvojila je čak 45 miliona dinara. Subvencionisani su pčelari, stočari, voćari, podsticano otvaranje malih preradnih pogona na gazdinstvima, podsetio je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.

Knjaževac je 2019. godinu ispratio sa svojim poljoprivrednim proizvođačima, od kojih predani rad očekuje i u narednoj godini, koja će, kako je naglasio predsednik Milan Đokić, biti bolja i prosperitetnija.

''Za razliku od drugih opština, mi nismo hteli da pravimo glamurozne koncerte, vatromete i skupe dočeke. Mi taj novac preusmeravamo da pomognemo višnjarima, bolesnim sugrađanima, svima kojima je pomoć potrebna'', rekao je Đokić.

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije, domaćinsta u kojima se priprema zdrava hrana, malo kuvanog vina i grejane rakije...Sve to bio je deo novogodišnjeg bazara kojim se Knjaževac oprostio od 2019. godine.