Novčana pomoć za pamentne mlade ljude

Opština Knjaževac danas je potpisala ugovore o pružanju novčane pomoći studentima i učenicima u školskoj 2017/2018. godini. Stipendije je dobilo trideset dvoje mladih ljudi, odnosno svi oni koji su su ispunili uslove predviđene konkursom.

Budući lekari, profesori, pravnici, arhitekte, farmaceuti, bibliotekari, istoričari umetnosti, novinari, sa sjajnim ocenama u đačkim knjižicama i indeksima, potpisali su ugovore sa opštinom Knjaževac o novčanoj pomoći u školskoj 2017/2018. godini.

''Ja sam student Pravnog fakulteta u Nišu i ova stipendija će me motivisati za dalji rad. Planovi su mi da završim studije i nađem posao ovde. Ostaću tu, sa svojom porodicom'', kazala je Anđela Ivanović.

''Ja sam student četvrte godine arhitekture. Prosek ocena 9,14. Planovi su završetak studija u roku, a onda, videćemo – nalaženje posla u struci u gradu (bilo bi lepo), ako ne, onda negde u Srbiji'', rekao nam je Nikola Milenović.

Ono najvrednije što imamo su ovi mladi ljudi, koje želimo da zadržimo u Knjaževcu nakon što završe školovanje, kazao je Branisalav Josifović, šef Kabineta predsednika opštine.

''Na nama je, kao lokalnoj samoupravi, da se trudimo da sistematski rešavamo najveći problem grada i čitave zemlje – odlazak mladih ljudi. Kroz stipendiranje, omogućavanje da nakon fakulteta završe stručnu praksu, kroz pojedinačna davanja za njihova studijska putovanja, za nabavku literature, kroz psebno tretiranje mladih sa sela, trudimo se da motivišemo mlade ljude da se nakon završenog školovanja vrate u Knjaževac. Njihova energija i znanje su najveće bogatstvo našeg grada.''

Stipendije je dobilo 30 studenata i dvoje učenika. Mesečni iznos novčane pomoći, koju svake godine obezbeđuje opština Knjaževac je 5000 dinara za visokoškolce i 2500 hiljade dinara za učenike srednjih škola.