Nema koronavirusa u Knjaževcu

Informacija o broju od četiri zaražena koronavirusom na teritoriji knjaževačke opštine, koja plasirana na društvenim mrežama tokom vikenda, nije tačna, rečeno je na sednici Stručno – operativnog tima. Maloprodajnim objektima i pekarama biće naložen viši stepen zaštite, čulo se na današnjoj sednici.

U Knjaževcu do ovog trenutka niko nije testiran na COVID - 19, kazala je Slađana Ristić, direktorka Zavoda za javno zdravlje ''Timok'' u Zaječaru.

''Do sada je na teritoriji opština Zaječarskog i Borskog okruga testirano 20 osoba, od toga je 11 pozitivno. U Boljevcu je testirano dvoje, dvoje je i pozitvno. U Zaječaru, testirano je devetoro, šestoro je pozitvno. U Knjaževcu nema ni testiranih, pa time ni pozitvnih. Ista situacija je i u Kladovu i Majdanpeku. U Boru je testiranih 5, pozitvin dva, a u Negotinu su testirane 4 osobe, pozitvana je jedna,'' kazala je Ristić.

Na predlog stručnjaka, Stručno – operativni tim naložiće vlasnicima trgovinskih i pekarskih radnji viši stepen zaštite i zapolsnih i kupaca.  

''Posebno apelujemo na prodavnice gde ljudi dolaze svakodnevno u kontakt. Ispred prodavnica treba postaviti dezo barijere, rukohvate redovno dezinfikovati, a od osoba koje ulaze u prodavnice tražiti da nose zaštitne rukavice i maske. U pekarskim radnjama i prodavnicama brze hrane treba odvojiti osobe koje uslužuju od onih koje naplaćuju,'' dodala je direktorka Zavoda za javno zdravlje.

U najvećoj knjaževačkoj komapaniji Falc East zaštita radnika podignuta je na najviši stepen, kazala je epidemiolog dr Ljubica Nikolić, koja je, kao članica Stručno – operativnog tima posetila ovu fabriku, gde je tokom vikenda, uz lične mere bezbednosti svakog radnika, urađena i kompletna dezinfekcija, istaknuto je na sednici tima koji u opštini Knjaževac brine o sprečavanje širenja koronavirusa.