Ne odlazite u Zdravstveni centar, pozovite telefonom

Koronavirusa i dalje nema na teritoriji knjaževačke opštine, a građani, koji osete simptome koji ukazuju na COVID – 19 treba da se, bez odlaska u Zdravstveni centar, jave na telefone: 064 – 4105702 i 064 – 4105703, kazao je, nakon sednice Stručno – operativnog tima predsednik Opštine Milan Đokić.

Zaraženih koronavirusom na teritorji knjaževačke opštine još uvek nema, saopštio je nakon sednice Stručno – operativnog tima, predsednik Opštine Milan Đokić. On je pozvao građane da, ukoliko osete simptome koji ukazuju na COVID – 19 ne idu u Zdravstveni centar, već da se jave lekarima na brojeve telefona  064 – 4105702 i 064 – 4105703, koji su otvoreni za te namene.

''Postoje pacijenti koji se javljaju sa simptomima sličnim ovoj bolesti i njihovo zdravstveno stanje se prati. Poruka svim našim građanima koji u narednim danima dobiju temperaturu, imaju suvi kašalj, malaksalost...simptome koji ukazuju na COVID – 19, treba da se jave na brojeve telefona, koji su otvoreni za te namene i sa lekarima razmene informacije oko toga šta im je činit. Svi oni kod kojih postoji verovatnoća da se radi o koronavirusu, biće u samoizolaciji i njihovo zdravstveno stanje će se pratiti. Ovo radimo da bismo imali bazu podataka o svim osobama koje imaju simptome, kako bismo, kada krene testiranje, sve te osobe mogli da testiramo. Sve te osobe trebaće da budu  i hospitalizovane i za to smo opredelili prostor Dečjeg dispanzera, a spremni su i kapaciteti Doma učenika srednjih škola'', rekao je Đokić.

Niko od 69 građana, koliko ih je u ovom trenutku u samoizolaciji nema simptome inficiranosti koronavirusom, kaže predsednik.

''Imamo informaciju da 69 naših sugrađana ima nalog za samoizolaciju. To su lica koja su došla iz inostranstva. Dobro je što nema kršenja samoizolacije. Razlog je savest tih građana, ali i dobar način kontrole od strane policije. Oni koji zbog prirode posla imaju dozvolu kretanja nakon 17:00 časova treba da shvate da te dozvole ne znače da mogu da se cele noći šetaju po gradu, ili voze kolima. To im daje opravdanje za odlazak na posao i sa posla kući''

Knjaževac će, umesto paketa namirnica, kako to čini Grad Beograd, kao svrsishodniju meru, svojim najstarijim sugrađanima podeliti higijenske pakete sa maskama, rukavicama, dezinfekcionim sredstvima.

''Zaključili smo da bi na teritoriji knjaževačke opštine mnogo svrsishodnija bila podela higijenskih paketa našim najstarijim sugrađanima, nego podela paketa sa prehrambenim proizvodima. U Knjaževcu, sasvim sigurno, niko neće umreti od gladi, ali od koronavirusa, na žalost, možda i hoće. U higijenskim paketima dobiće sve ono što je neophodno za zaštitu – maske, dezinficijense, rukavice...'', rekao je Đokić.

Predsednik Đokić ističe da su Knjaževčani do sada pokazali zadovoljavajuću dozu discipline. Stariji od 65 godina u malom broju krše zabranu kretanja, a uglavom se poštuje i takozvani policijski čas.