Namirnice i agregati za sela bez struje

Opština Knjaževac proglasila je vanrednu situaciju na delu svoje teritorije, odnosno u petnaestak sela u kojima, zbog oštećenja elektroenergetske infrastrukture, nema struje duže od deset dana. Lokalna samouprava postarala se da se stanovnicima ugoženih sela i najudaljenijih zaselaka redovno dopremaju osnovne životne namirnice, lekovi i agregati za struju.

Šesti Gabar jedno je od petnaestak sela knjaževačke opštine u kojima se već danima živi bez struje. Pod težinom snega i leda, došlo je do oštećenja elektroenergetske infrastrukture, a putevi, kojima se stiže u ovaj planinski kraj prekriveni su oborenim granjem, što dodatno otežava dopremanje pomoći.

''Veoma je loše stanje, sneg je pao veliki, led je polomio električne vodove. Električari pokušavaju da puste struju, ali ne ide nikako'', kazao nam je Milan Ranđelović iz Šestog Gabra.

Gorica Milovanović, Petrija Davidović, Zdenka Đorđević i Ljubinko Vukadinović, vremešni stanovnici Šestog Gabra, ispričali su nam kako se živi uz sveću i kako strahuju da će se pokvariti povrće i meso koj su za zimske dane i slave obebedili u svojim zamrzivačima.
 
I dok Javno komulno preduzeće Standard raščišćava puteve, a radnici Elektrodistribucije pokušavaju da dovedu u red elektroenergetski sistem, opština Knjaževac redovno meštanima najugoženijih područja doprema, hranu, lekove i male agregate za struju.

''Zbog vremenskih nepogoda, 14 sela je ostalo bez struje. Ovde u Šestom Gabru imamo 48 stanovnika na velikom prostoru. Lokalna samouprava je obezbedila 40 agregata i tamo gde elektrodistribucija ne može da stigne i obezbedi struju, mi dostavljamo agregate'', rekao je Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika Opštine.

Na žalost, i kada radovi na visokonaponskoj mreži budu završeni, električnu energiju neće dobiti sva sela. Trebaće i nekoliko meseci da se stvore uslovi i struja dođe do svakog korisnika u planinskim zaseocima.