Milan Đokić : Voćnjaci više ne postoje

Vanredna situacija u selima knjaževačke opštine, koja u proteklih dvadesetak dana nisu imala struju, potrajaće dok i poslednji zaseok ne bude obezbeđen napajanjem električnom energijom, ako nikako drugačije, a ono preko agregata, kazao je na sednici Skupštine opštine predsednik opštine Milan Đokić.

Đokić je nagalsio da je tokom nevremena, koje je pogodilo veći deo knjaževačke opštine, stradalo, prema prvim, preliminarnim procenama ''Srbijašuma'', preko 30 hiljada kubika šume i oko 500 hektara voćnjaka.

Izveštavajući odbornike opštinske skupštine, predsednik opštine je naglasio da stabilizacija snabdevanja električnom energijom ne bila moguća bez podrške Vojske Srbije, koja je reagovala na prvi poziv i odmah posla svoje jedinice u pomoć. Od njihovog dolaska, rekao je, stvari su krenule na bolje.

''Situacija je danas takva da nemamo struju u tri sela – u oba Dejanovca i Papratni. Sedam sela električnom energijom snabdevamo preko agregata. Sinoć se u Vlaškom Polju pokvario agregat, danas odvozimo drugi. Dobili smo agregate iz Sektora za vanredne situacije, Vojske Srbije, kupili smo agregate manje snage. O troškovima, koji se naprave u vanrednoj situaciji vodi se svakodnevna evidencija. Oni nisu mali : ishrana vojnika, radnika elektrodistribucija iz cele Srbije, gorivo za mehanizaciju, za agregate''.


U nekoliko sela, agregati će ostati sve do proleća.
 
''Šarbanovac i Radičevac imaju struju preko agregata. Takav vid snabdevanja će da potraje duže, jer je trasa potpuno uništena. I Miljkovac se snabdeva preko agregata, a nadamo se da će Vlaško Polje u narednih nekoliko dana da dobije redovno snabdevanje. Niskonaponska mreža ka Krenti je stabilizovana i očekujemo da i tu stabilizujemo snabdevanje''.

Procena štete je ono što sledi. Nadoknadu štete građanima, koji su ostali bez voćnjaka, Knjaževac neće moći bez podrške države, kazao je prvi čovek opštine Knjaževac.   

''Ono što nas očekuje je da procenimo štetu. Voćnjaci više ne postoje. Javno preduzeće ''Srbijašume'' procenilo je štetu na oko 30.000 kubika šume. To je prva i preliminarna procena. Uradićemo pravu procenu, tražićemo pomoć od države, da pomognemo građanima, koji su u očaju, jer im je glavni izvor prihoda voćarstvo''.