Milan Đokić: Sačuvajmo sebe od drugih i druge od sebe

Kako bi osigurala bezbednost svojih građana, opština Knjaževac preduzela je sve mere zaštite od koronavirusa, kazao je danas predsednik Opštine Milan Đokić. On je podsetio najstarije Knjaževčane da će za njih u nedelju, 22. marta, u ranim jutarnjim časovima biti otvorene prodavnice i apoteke. Đokić je apelovao na Knjaževčane da budu disciplinovani i, kako je rekao, ''sačuvaju sebe od drugih i druge od sebe''.

Opština Knjaževac je aktivirala sve mehanizme za brzo i efikasno reagovanje u slučaju pojave koronavirusa. Kol centar, sa ekipama volontera, počeo je da radi onoga trenutka kada je proglašeno vanredno stanje. Posao ovih mladih ljudi iz dana u dan sve je teži, kaže predsednik Opštine Milan Đokić.

''Uprkos svim iskušenjima kroz istoriju, ovo je zaista najkomplikovanija situacija. Opština Knjaževac je prvog dana vanrednog stanja formirala kol centar, ne samo za osnovne potrebe građana, već i za medicinsko – zdravstvene konsultacije. Imamo telefone koji rade 24 časa. Od prvog dana, formirali smo ekipe volontera, čiji se posao iz dana u dan povećava. Kako je zabranjeno kretanje starijim licima, posao volontera je sve teži. Oni su na terenu svakodnevno do 20:00 časova. Narodna kuhinja radi normalno, a korisnicima starijim od 65 godina obroci se dostavljaju na kućnu adresu. Omogućili smo i pripremu toplih obroka za sva lica koja se za to prijave, starija od 65 godina, a u stanju socijalne potrebe, da dobiju tople obroke besplatno. Svakoga dana na terenu je 16 gerontodomaćica. One obilaze staračka domaćinstva, invalidna, nepokretna lica. Opština Knjaževac potrudila se da učini sve kako bi stanovnike učinila što bezbednijim i sprečila širenje koronavirusa. Urađeno je čišćenje i dezinfekcija stambenih zgrada u Knjaževcu, Kalni i Minićevu, kao i kompletno pranje i dezinfekcija ulica.''

Za najstarije Knjaževčane, uz sve mere bezbednosti, u nedelju, 22. marta, otvara se 12 maloprodajnih objekata, koji će, kao i apoteke, raditi od 4 do 7 časova ujutru.

''Svi naši stariji sugrađani moći će sutra da se snabedeju osnovnim životnim namirnicama i lekovima. Od 4 do 7 časova ujutru biće otvoreno 12 maloprodajnih objekata i sve apoteka'', poručio je Đokić.

U situaciji kada je neprijatelj sa kojim se borimo nevidljiv, moramo da budemo maksimalno disciplinovani, poručio je predsednik knjaževačke opštine.

''Apelujem na sve Knjaževčane da ostanu kod kuće, da smanje druženja. One koji su došli iz inostranstva molim, apelujem, preklinjem, da ispoštuju samoizolaciju onoliko dugo koliko im je propisana, kako ne bi ugrozili ni svoje, ni zdravlje svojih najmilijih. Ovo je vreme kada moramo da sačuvamo sebe od drugih i druge od sebe'', apelovao je prvi čovek knjaževačke opštine.

Odlukom Vlade Srbije zatvaraju se svi kafići i restorani, ukida se javni prevoz. Po novom režimu rade i taksisti. Nakon 20:00 časova u svim taksi službama dežuraju po dva vozila za hitne situacije.