Milan Đokić: Rekonstrukcija vodovoda najvažniji posao u poslednjm decenijama

Predsednik Opštine Milan Đokić obišao je danas sa saradnicima radove na rekonstrukciji magistralnog cevovoda prečnika 500 milimetara od Banjice do Sinjeg vira. Reč je o projektu koji se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Nemačke, a preko nemačke razvojne banke KFV i u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije.

U Knjaževcu je u toku rekonstrukcija magistralnog cevovoda prečinka 500 milimetara,  jednog od najzahtevnijih, najvećih i za budućnost najvažnijih projekata u opštini. Ovih dana radnici i mašine angažovani su na zameni cevovoda na deonici od Banjice do Sinjeg vira, na poslednjem prelazu preko Svrljiškog Timoka. Nosilac projekta je Javno komunalno preduzeće ''Standard''.

''Ovaj cevovod je žila kucavica vodosnabdevanja u Knjaževcu. To je glavni cevovod koji sprovodi vodu od izvorišta, od Sinjeg vira do crpne stanice Jaz, povezujući i ostale pumpne stanice, sela i naselja do Knjaževca. Previše je gubitaka na njemu. Izgradnjom ovog cevovoda sprečićemo gubitke i dobićemo pouzdano i sigurno vodosnabdevanje'', rekao je Bratislav Milijić tehnički rukovodilac JKP ''Standard''.

Kada ovaj veliki posao bude završen, knjaževačka opština biće u mnogo stabilnijoj situaciji kada je vodosnabdevanje u pitanju, kazao je obilazeći radove predsednik Opštine Milan Đokić.

''Kiša je sve manje, padavina je sve manje. Mi u Knjaževcu još uvek nemamo probleme sa vodosnabdevanjem, ali smo zbog niskog vodostaja imali upozorenje iz komunalnog preduzeća da se građani racionalno ophode prema vodi, iako su zimski meseci. Možemo da zamislimo šta će se dešavati u letnjim mesecima. Na ovom delu koji se rekonstruiše gubici su čak 50 litara u sekundi, što je trećina od ukupnog zahvata. Kada izbegnemo gubitke, lako je izračunati da će Knjaževac biti u mnogo stabilnijoj situaciji kada je vodosnabdevanje u pitanju. Očekuju nas i radovi na delu vodovodne mreže prečnika 400 milimetara, zatim popravka mnogih vodovodnih linija u gradskim ulicama... Nakon realizacije ovog projekta, generacije Knjaževčana imaće urednije, zdravije i bezbednije vodosnabdevanje'', kazao je predsednik Đokić.

Projekat sveobuhvatne rekonstrukcije vodovoda vredan je blizu tri i po miliona evra, a realizuje se uz finansijsku podršku Vlade Nemačke, preko nemačke razvojne banke KFV i u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije. Rok za završetak radova je januar 2021, ali su procene da će se to, ukoliko sve bude teklo po planu, dogoditi znatno ranije.