Milan Đokić: Pogrešna odluka JP Stara planina

Na vest da je Falkenštajner grupa raskinula ugovor o upravljanju hotelom ''Stara planina'' reagovao je večeras predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. U izjavi za Knjaževacinfo, Đokić kaže da je projekat razvoja turizma na Staroj planini projekat razvoja čitave istočne Srbije.

"Na Staroj planini postoji hotel koji je u republičkom vlasništvu i kojim je do sada gazdovao Falkenštajner. Vest da je ta kompanija napustila Staru planinu, zabrinula je ne samo knjaževačku, već i pirotsku i javnost čitave istočne Srbije. Falkenštajner je bio dobar signal za sve goste, ali i za sve buduće investitore da je Stara planina mesto gde treba i vredi ulagati. Na žalost, Falkenštajner se povukao sa Stare planine . Republičko javno preduzeće Stara planina, koje je vlasnik hotela, donelo je, čini mi se,  pogrešnu odluku, kao što je konstatovao i ministar Ljajić. Plašim se, kao i svi ostali Knjaževčani. Kada je u pitanju razvoj planinskog turizma, mi na Staroj planini još uvek nismo doterali kamen do vrha brda. Bojim se da Stara planina ne doživi sudbinu Crnog vrha kod Bora, ukoliko se ovako pogrešne odluke nastave i u narednom periodu. Lokalna samouprava u Knjaževcu ni na koji način nije bila uključena u pregovore između Falkenštajnera i JP Stara planina. Mi sasvim sigurno nismo mogli da znamo i da predupredimo nesuglasice koje su dovela do odlaska Falkenštajnera. Ali, mi smo suštinski najzainteresovaniji za opstanak i dalji razvoj turizma na Staroj planini.''

 

Rasim Ljajić: Napravljena je ogromna šteta 

Rukovodstvo JP "Stara planina" napravilo je veliku štetu odlukom da sami upravljaju hotelom,  izjavio je u ''Kažiprstu'' B92  ministar turizma Rasim Ljajić. 

“Ukazivali smo cele godine šta bi značilo ukoliko Falkenštajner odluči da ode, ukazivao sam cele godine na potrebu ugovora. Falkenštajner je hteo da napravi ugovor o zakupu da bi mogli dalje da ulažu", rekao je on. "Ne znam da li je odluka Falkenštajnera definitivna, ali znam da je odluka rukovodstva hotela Stara planina, u koju sumnjam, definitivna", rekao je Ljajić. 

Kako je objavljeno na sajtu JP Stara planina, Državno pravobranilaštvo Srbije zastupaće to preduzeće u postupku raskida ugovora o upravljanju hotelom ''Stara planina'' sa kompanijom Falkenštajner. 

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Vladimir Simović zatražio je da Falkenštajner u propisanoj proceduri dostavi otkaz ugovora o upravljanju, ukoliko im je to bila namera, objavljeno je sajtu. On je naveo da je ta kompanija dopisom koji je dostavljen 24. decembra obavestila Javno preduzeće Stara planina, sa sedištem u Knjaževcu, o jednostranom raskidu ugovora o upravljanju hotelom Stara planina. 

Podaci za prvih 10 meseci ove godine pokazuju da je Staru planinu posetilo skoro 16.000 turista, što je 51 odsto više nego u istom periodu prošle. Rast broja stranih turista bio je još veći - 80 odsto. Broj noćenja u istom periodu beleži rast od 41 odsto (54.000) i u ovom slučaju rast je mnogo veći u slučaju noćenja stranaca i iznosi 61 odsto.