Milan Đokić na sednici Veća: Ko je kriv za loš rezultat na završnom ispitu ?

Danas je održana 119. sednica Opštinskog veća. Uz razgovor o pripremljenosti osnovnih i srednjih škola za ovu školsku godinu, sednicom je dominirao (ne)uspeh osmaka na završnom ispitu. Čak jedna trećina đaka, kako se čulo, nije ''preskočila'' prag znanja za upis u četvorogodišnje srednje škole.

Sve obrazovne ustanove adekvatno su pripremljene za novu škosku godinu, konstatovano je na sednici Opštinskog veća. Zahvaljujući sredstvima budžeta i ove, kao i prethodnih godina renovirani su i opremljeni školski kabineti i dvorišta, đačke kuhinje i toaleti. Iz opštinske kase pokrivaju se sve aktivnosti škola. Ali, dobre namere lokalne samouprave, u koje spada i organizacija besplatne pripremne nastave, ove godine u senci su izrazitog neuspeha osmaka na završnom ispitu. Naime, čak jedna trećina đaka, nije preskočila prag znanja za upis u četvorogodišnje srednje škole, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Ko je krivac za to ? Mi smo se trudili da uradimo sve što je bilo do nas: opremili smo škole, organizovali besplatnu pripremnu nastavu, edukovali prosvetne radnike....Ali, čini mi se da je odgovornost na relaciji učenik – nastavnik, razredne starešine, koje su morale da individualnim pristupom identifikuju kojoj treba dopunska nastava, koju treba ''primorati'' (uslovno rečeno), da pohađaju pripremnu nastavu. Veliki broj đaka nastavlja školovanje u Boljevcu, ili Svrljigu, a obraćaju se opštini da im pomogne oko troškova prevoza. Uspeh, naročito osmaka, pratićemo na tromesečnom nivou. Sve razredne starešine podnosiće izveštaje o tome kakav je uspeh đaka, kakava su njihova zapažanja, kojoj deci treba posvetiti više pažnje....''

Većnici su usvojili drugi rebalans budžeta, tako da će u opštinskoj kasi biti više para za fudbalski klub Timočanin i Gimnaziju, a najavljena je i konkretna pomoć proizvođačima višanja.

''Iz programa rada sklonili smo izgradnju mosta, jer na dva raspisana tendera nije bilo zainteresovanih ponuđača, te nema vremena da se to radi u 2019. godini. Od tog projekta ne odustajemo, nastavićemo ga u 2020. godini. Sredstva smo preusmerili na Timočanin, na Gimnaziju i još neke škole. Najavljujem da ćemo ovim rebalansom stvoriti pretpostavke za vrlo konkretnu pomoć višnjarima zbog dugogodišnjeg poremećaja i niske cene na tržištu, a i zbog prilično niskog prinosa po hektaru u toku ove godine.''

Na 119. sednici Veća usvojene su i izmene i dopune programa uređenja građevinskog zemljišta za ovu godinu.