Milan Đokić: Knjaževac nema finansijske probleme

Opština Knjaževac nema finansijske probleme, a primedbe koje je Državna revizorska institucija imala su proceduralne, formalne prirode, kazao je predsednik opštine Milan Đokić, komentarišući izveštaj revizora o završnom računu budžeta za 2014. godinu. Đokić ističe da plasiranje neistina na društevim mrežama i internet portalima, kao i u saopštenjima stranaka, o nenamenskom trošenju budžetskih para, nanosi štetu celoj opštini.

'Tragajući za spektaklima i pokušavajući da afirmišu svoje beznačajne ideje, iznose čitav niz krupnih neistina i optužbi, koje su, najblaže rečeno, štetne, ne za rukovodstvo, već za opštinu Knjaževac. U izveštaju DRI, koji je javni dokument, nigde se ne navodi da je bilo zloupotreba budžetskih sredstava, niti nenamenskog trošenja, zloupotrebe službenog položaja, a kamoli prelivanja sredstava u privatne džepove. Navedeni su proceduralni propusti, kojih, naravno, ima u svim opštinama i svim javnim preduzećima.Mi ćemo od nadležnih organa tražiti da se za ovakve klevete utvrdi ko je u pravu, a ko nije.''

Izveštaj o poslovanju opštine Knjaževac je javni dokument,  koji svaki stanovnik Knjaževca može pročitatina sajtu Državne revizorske institucije. Sa njegovim sadržajem, biće upoznati i odbornici opštinske skupštine, kaže Đokić. On dodaje da se lokalna samouprava trudi da svaki posao obavlja transparentno.

''Svakako da će ovaj materijal biti pred odbornicima, a svi građani mogu da ga vide na sajtu DRI. Mi se apsolutno trudimo da radimo transparentno. Svi izveštaji o budžetu su javni i mogu se pronaći na našem sajtu, a od pre nekoliko dana i na android aplikaciji. Građani koji na mobilnim telefonima koriste android platformu, mogu da skinu aplikaciju tako što će u pretraživač ukucati ''knjaževac''. Tako će dobiti čitav niz mogućnosti da prijave problem, da pitaju, potraže neke svoje dokumente, ili dokumente koje usvajaju Opštinsko veće i Skupština opštine, a koji su javni.''

Na osnovu onoga što je pronašla, češljajući opštinske i gradske budžete, Državna revizorska institucija podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog, ili krivičnog postupka, što je i učinila za nekoliko opština u Srbiji. Knjaževac nije među njima. Niti će biti, dodaju u opštini.