Majkl Kirbi u Knjaževcu: Impresioniran sam onim što sam video

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi bio je gost Zavičajnog muzeja i Knjaževca. On je obišao Arheo-etno park u Ravni, gde su ga domaćini upoznali sa kultuno-istorijskom baštinom knjaževačkog kraja. U Muzeju grada u kući Ace Stanojevića Kirbi je razgovarao sa članovima opštinskog rukovodstva.

Njegova ekselencija, ambasador Majkl Kirbi i predsednik knjaževačke opštine Milan Đokić podelili su, nakon sastanka, utiske sa novinarima. 

''Grad je lep, a ono čime sam najviše impresioniran su gradonačelnik i gradska vlada, koji pokušavaju da unaprede život svojih građana i šta sve rade da bi to učinili,'' rekao je Kirbi. 

''Veliku čast doživeli su meštani Knjaževca posetom ambasadora Kirbija. Ja zahvaljujem na poseti i moram da kažem da se opština Knjaževac razlikuje od drugih opština po mnogim idejama, koje smo uspeli da iskopiramo iz prakse SAD. Na teritoriji naše opštine dešavaju razvojni projekti u oblasti ekonomske politike, socijalne zaštite, kulture, sporta..'', kazao je Milan Đokić. 

Kirbi je izrazio nadu da će se saradnja američke ambasade, opštine Knjaževac i Muzeja nastaviti, ne samo na planu kulture.

''Vi imate istoriju, a mi želimo da vam pomognemo da je predstavite. Imate termalne izvore, planinu, rimsko nalazište, muzej – to će biti deo vaše turističke ponude. To je ono zbog čega će ljudi dolaziti u Knjaževac. Mi se trudimo da sarađujemo u što više oblasti je moguće. Meni se dopada ono što vidim u Knjaževcu, koji sarađuje sa nama, sa Evropskom unijom, sa Bugarskom. Mnogo je bolje kada imate 14 različitih načina saradnje, nego se oslanjati samo na jednu.'' 

Predsednik opštine Milan Đokić istakao je da će posete Njegove ekselencije biti dodatni impuls ovom opštinskom rukovodstvu da nastavi da radi još jače i još intenzivnije u korist građana.

''Na današnjem sastanku čuli smo i mnoge savete i pozitivna iskustva iz SAD i nadam se da ćemo sve to uspeti da uklopimo u nešto što jeste razvojna šansa Knjaževca.''

Majkl Kirbi je istakao da obnova Srbije, prema kojoj nedavna istorija nije bila blagonaklona,  znači napredak malih sredina  i stvaranje uslova za život mladih ljudi. U Knjaževcu sam  video pozitvne znake, kazao je ambasador Amerike na kraju svoje posete našoj opštini.