Krizni štabovi: Knjaževac spreman za masovnu imunizaciju

Masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa počela je danas i u Knjaževcu. Do petka, građani će vakcine primati u Domu zdravlja, a od petka punkt za vakcinaciju biće Dom kulture. Opština Knjaževac obezbedila je svu neopdhodnu opremu, kako bi proces imuniztacije tekao bez problema, zaključeno je na zajedničkoj sednici Kriznog štaba i Stručno - operativnog tima za zaštitu od zarazne bolesti kovid 19, na kojoj je bilo reči i o elektro – energetskoj situaciji u knjaževačkim selima.

Knjaževac je spreman za  masovnu vakcinaciju građana protiv koronavirusa, čulo se na zajedničkom sastanku Kriznog štaba i Stručno - operativnog tima za zaštitu od zarazne bolesti kovid 19. Prve vakcine primaće se se u Domu zdravlja, a od petka punkt za vakcinaciju biće u Domu kulture, kazala je lekar dr Saška Pešić.

''Masovna vakcinacija kreće od danas. Završili smo vakcinaciju zdravstvenih radnika i korisnika ustanova socijalane zaštite. Masovna imunizacija danas, sutra i u četvrtak obavljaće se u Domu zdravlja, u ordinacijama 1 i 2 i u previjalištu u prizemlju, a nakon toga, vakcinski punkt biće u Domu kulture. Do sada smo vakcinisali 246 osoba Fajzerovom vakcinom. Stiglo nam je 360 doza kineske vakcine, očekujemo rusku, dodatno Fajzerovu...imamo sve što nam treba. Prioritet su stariji od 65 godina, zatim idu oni oni od 65 do 75 godina, prosveta, policija, novinari...'', rekla je dr Pešić.

Opština Knjaževac, u saradnji sa Zdravstvenim centrom, obezbedila je svu neophgodnu opremu kako bi proces imunizacije tekao bez problema, naglasio je predsednik Opštine Milan Đokić.

''Moram da kažem da smo se za kakcinaciji pripremili jako dobro. U saradnji sa Zdravstvenim centrom i uz koordinaciju Zavoda za javno zdravlje, nabavili smo sve što je neophodno – zamrzivače, frižidere, ostalu opremu....Pozivam Knjaževčane da se prijave za kolektivnu imunizaciju. Formirali smo i kol centar koji će služiti za sve odgovore na pitanja vezana za vakcinaciju''.

Druga važna tema dva tela koja upravljaju kriznim situacijama, bio je nedostatak električne energije u petnaestak knjaževačkih sela. Situacija se, angažovanjem lokalne samouprave, koja je obezbedila blizu 50 agragata, i radom radnika Elektroprivrede, popravlja, kazao je Đokić.

''Mi smo, kao lokalna samouprava, na prvom sastanku Kriznog štaba doneli odluku da se za one stanovnike koji nemaju redovno snabdevanje električnom energijom, obezbede paketi namirnica i lekova. Doneli smo i odluku da se nabave agregati, što smo i uradili u protekla dva dana, te sva ta domaćinstva sada imaju snabdevanje uz pomoć agregata, koje je nabavila opština Knjaževac''.

Na terenu su svi radnici knjaževačkih komunalnih preduzeća, kao i brojni dobrovoljljci, ali, je, s obzirom na težak planinski teren, dubok sneg i niske temperature, pomoć Vojske Srbije, kao i svih ostalih, itakako dobrodošla, zaključio je predsednik Đokić.