Konkursno finansiranje mesnih zajednica

Opština Knjaževac potpisala je memorandum o saradnji sa Udruženjem građana ''Sretenje'' iz Požege, kojim se predviđa zajednički rad na usvajanju konkursno-programskog finansiranja mesnih zajednica.

U saradnji sa Udruženjem građana ''Sretenje'' iz Požege, opština Knjaževac počela je pripreme za programsko, odnosno konkursno finansiranje mesnih zajednica. Zakon o budžetskom sistemu uveo je programsko finansiranje korisnika, a transparentnost javnih finanisja dodatno može da se obezbdi i ukoliko se mesnim zajednicama sredstva dodeljuju putem konkursa, objašnjava predsednica ''Sretenja'' Zdenka Kovačević.

''Na kraju 2012. godine svi odbronici u Skupštini opštine Požega glasali su za usvajanje seta dokumenata za programsko/konkursno finansiranje mesnih zajednica i po prvi put u Srbiji raspisan je konkurs za takav način finansiranja. Radili smo na razvojnom planiranju u MZ, doneli strateške planove i ove godine, sva sredstva namenjena MZ ići će na takvo finanisranje.''

Ovo je jedan od načina da novac ode za one projekte za koje se sami stanovnici mesnih zajednica opredele, kaže zamenica predsednika opštine Ljubica Nikolić.

''Programsko budžetiranje već više od godinu dana na snazi je u svim oblastima finansiranja. Do sada nije bilo sistemskog rešenja za mesne zajednice i ovo je jedan od načina da se na samom ''izvorištu'' čuje koji su problemi, jer ljudi tamo gde žive najbolje mogu da definišu šta im treba.''

Kako se čulo na prvom radnom sastanku u opštini, uvođenjem ovakvog načina finansiranja, mesne zajednice će početi da sveobuhvatnije sagledavaju probleme u svojim sredinama i da ih planski rešavaju.