Konkursno finansiranje mesnih zajednica

U Skupštini opštine održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o konkursnom finansiranju mesnih zajednica, čime je nastavljena realizacija projekta knjaževačke lokalne samouprave i Udruženja građana “Sretenje” iz Požege. Posle današnje rasprave, dokument će se naći pred članovima Opštinskog veća, a u narednoj fazi trebalo bi da bude usvojen na sednici Skupštine opštine.

 

 

Skupština opštine Knjaževac i Udruženje građana Sretenje iz Požege realizuju projekat konkursnog finansiranja mesnih zajednica. Projekat je, kako se čulo danas na javnoj raspravi, na polovini realizacije, dokumentacija, koja je do sada bila izložena sugestijama svih zainteresovanih, sada je spremna za dalju proceduru.

“Posle ovoga, očekujem da ćemo uskladiti primedbe i da će Odluka, posle Opštinskog veća, stići i do novog saziva Skupštine opštine. U drugom delu, najesen, počinje edukacija za predstavnike mesnih zajednica i pomoć pri izradi prvih projekata, tako da se nadam da će se krajem godine ići i sa prvim pozivima za sredstva u 2017. godini”, rekao je Branislav Ranđelović, koordinator Udruženja građana “Sretenje”.

Nacrt odluke prisutnima je predstavila Marija Jelenković, šef Odeljenja za privredu i društvene delatnosti opštine Knjaževac. “Pored ostalog, navedeni su ciljevi finansiranja projekata mesnih zajednica, to su tri cilja koje smatramo najbitnijim i za seoske i za gradske mesne zajednice - unapređenje kvaliteta života u seoskim sredinama, uključivanje osetljivih društvenih grupa i zaustavljanje migracija iz seoskih sredina i oživljavanje sela”.

Projektno-konkursno finansiranje mesnih zajednica neće zameniti dosadašnji vid finansiranja, već predstavlja način da se aktivnije i mesne zajednice sa više potreba i ideja podstaknu i pomognu da na svojoj teritoriji više i urade, a sve u cilju zadovoljenja potreba građana.