Komasacija: Od dobre namere do velikih problema

Predsednik opštine Milan Đokić i predstavnici nemačkog GIZ-a i Ministarstva poljoprivrede razgovorali su juče u Vlaškom Polju sa poljoprivrednicima, nezadovoljnim komasacijom. Lokalna samouprаva, kako je rečeno, izdvojiće dodatna sredstva za raščišćavanje terena.

Dobra namera da se uređenjem poljoprivrednog zemljišta u Vlaškom Polju,  stvore uslovi za razvoj poljoprivrede pokazala se u praksi kao težak proces sa puno nezadovoljnih ljudi. Dok jedni smatraju da je selo komasacijom dobilo mnogo, drugi misle da se postupalo nepravedno, da su umesto oranica dobili šume, da je bilo privilegovanih.

''Ušli smo u proces komasacije zato što nismo imali dobre puteve i nismo mogli da dođemo do svojih njiva. Sada su putevi uređeni i do njiva se može i putničkim kolima'', kaže Milomir Petrović.

''Uopšte nismo zadovoljni komasacijom. Katarstrofa je šta je urađeno. Uzimane su obradive površine dobijani krševi i šume'', tvrdi Slobodan Prvulović.

''Prvo su nadeljeni bliski prijatelji članova komisije, oni su dobili adekvatnu površinu, bolju nego što su imali'', žali se Vukašin Radosavljević.
 
Svoje primedbe vlaškopoljci su saopštili lokalnoj samoupravi, predstavnicima nemačkog GIZ-a i Ministarstva poljoprivrede. Nakon žučne diskusije predsednik opštine Milan Đokić predložio je da opština reši deo problema izdvajanjem dodatnih sredstava za raščišćavanje terena.
 
''Mi ćemo kao lokana samouprava u narednim danima pokušati da rešimo deo problema tako što ćemo izdvojiti dodatna sredstva za raščišćavanje terena, odvoženje kamenja. Nadam se da ćemo time povećati procenat zadovoljnih nadelom, koji, u skladu sa zakonom, imaju pravo na žalbu''.

Svaki učesnik komasacije, nezadovoljan nadelom, moći će da se obrati Ministarstvu poljoprivrede.

''Što se nadele tiče, mi smo im ukazali da ukoliko nisu zadovoljni imaju prava na žalbu i mi ćemo kao Ministarstvo poljoprivrede, u skladu sa zakonom, to i odlučiti. Sve one koji budu u pravu, Ministarstvo će poništiti nadelu i tražiti od komisije da izvrši novu nadelu poljoprivrednog zemljišta,'' kaže Zoran Knežević iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva.

Komasacija u Vlaškom Polju počela je pre gotovo tri godine na oko 200 hektara. Pored uređenja poljoprivrednog zemljišta, izgrađeno je 18 kilometara poljskih puteva, iskopano oko kilometar i po kanala. Bio je to posao u koji su nemačka organizacija za međunardonu saradnju GIZ i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije uložili oko 200 hiljada evra.