Knjaževčani i “Participativno budžetiranje”

Građani Knjaževca danas glasali u centru grada, a do petka mogu u Opštinskom uslužnom centru da daju svoj glas za jedan od projekata koji će biti finansiran sredstvima opštinskog budžeta u 2016. godini.

Nevladine organizacije BIRN i NALED u deset opština i gradova u Srbiji realizuju projekat “Participativno budžetiranje” koji s jedne strane predstavlja obuku  za same lokalne samouprave kako se sprovodi proces komunikacije sa građanima prilikom donošenja odluke o bužetu, dok građanima omogućava da u tom procesu direktno učestvuju.

“Mi pozivamo građane da se uključe u ovu akciju i svoju demokratsku ulogu ispolje tako što će direktno uticati na odluku o tome šta će da se realizuje od projekata sledeće godine. Predloženo je pet projekata, onaj koji bude dobio najviše glasova sigurno će biti realizovan, ali to ne znači da ostali neće. Na žalost, nema para za sve, tako da će opština imati na umu, kada krene u realizaciju projekata, da je to nešto što su građani najviše želeli”, rekla je Kalina Simić, koordinator programa u BIRN-u.

Na listi predloga su uređenje korita Timoka, uređenje Keja Dimitrija Tucovića, izgradnja jezera Jezava, nastavak izgradnje akva parka na bazenu i izgradnja ski staze Bogina padina na Jeviku. Glasanje je danas organizovano u centru grada, a do petka može se glasati u opštinskom uslužnom centru. Javna rasprava o budžetu opštine za 2016. godinu zakazana je za ponedeljak, 7. decembar, u 12 časova u Domu kulture.