Knjaževac u mreži Asocijacija za lokalnu demokratiju

Predstavnici opštine Knjaževac i Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju (ALDA) potpisali su danas sporazum kojim Knjaževac pristupa ovoj evropskoj organizaciji.

 

Asocijacija za lokalnu demokratiju okuplja 160 gradova širom Evrope sa ciljem promocije lokalne demokratije i učešća građana u demokratskim procesima. Sporazum su potpisali Antonela Valmorbida, generalni sekretar Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju i dr Ljubica Nikolić, zamenica predsednika opštine Knjaževac.

Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju promoviše evropske integracije i standarde na zapadnom Balkanu već 15 godina. Današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji Knjaževac je pristupio velikoj mreži gradova Evrope. Programe Asocijacije na lokalnom nivou sprovodiće Lokalna agencija za demokratiju.

“Dogovorili smo se danas da Lokalna agencija za demokratiju, koja u Knjaževcu postoji od maja meseca ove godine i njen direktor Saša Marinkov, budu karika između naš i vaše opštine.  Nadamo se da će ova agencija imati važnu ulogu u sprovođenju evropskih projekata u opštini i regionu. Takođe smo se danas dogovorili da lokalna samouprava bude aktivna u radu Lokalne agencije za demokratiju, da promoviše učešće mladih, da uključuje građane i tako pomogne da se ova zajednica ojača kroz različite aktivnosti u evropskim projekatima”, kaže Antonela Valmorbida, generalni sekretar Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju.

Predstavnici lokalne samouprave izražavaju veliko zadovoljsto što je opština Knjaževac postala deo velike porodice evropskih gradova koje okuplja Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju.

“Mi kao lokalna samouprava, neko ko je uvek želeo da stvori dobre uslove za svoje građane, smatramo da razvoj civilnog društva i stvaranje dobre klime međuopštinske saradnje može da nam pomogne da što lakše i brže kroz evropske standarde budemo bliže Evropi. Mi to podržavamo i trudićemo se da budemo aktivni učesnici u svim projektima koji budu pred nama”, ističe zamenica predsednika opštine, dr Ljubica Nikolić.

Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju promoviše civilno društvo i lokalne samouprave kao relevantne aktere procesa evropskih inegracija kroz izgradnju kapaciteta za realizovanje evropskih projekata i razumevanje potrbnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.