Knjaževac: Sezonski grip, prehlade, ali (još) ne koronavirus

Koronavirusa i dalje nema u Knjaževcu. Pojačati bezbednost onih koji rade sa građanima. Mere za pomoć ljudima koji su ostali bez primanja. To su teme o kojima se razgovaralo na današnjoj sednici Stručno – operativnog tima za sprečavanje širenja koronavirusa. Sa zaključcima novinare i javnost upoznao je predsednik Opštine Milan Đokić.

Epidemiološka slika Knjaževca – ne promenjena. Koronavavirus još uvek nije stigao u našu opštinu, kazao je novinarima predsednik Opštine Milan Đokić nakon sednice Stručno – operativnog tima. On je odgovorio i na brojna pitanja građana vezana za postupak testiranja, koja se rade isključivo u za to ovlašćnoj laboratoriji Zavoda za javno zdravlje ''Batut'' u Beogradu.

''Po rečima lekara i direktora Zdravstvenog centra, javljaju se pacijenti koji imaju respiratorne probleme, sezonski grip, alergije, prehlade i još uvek, na sreću, nema pacijenata sa simptomima koji ukazuju da se radi o zaraženosti koronavirusom. Kada je reč o testiranju, uzorci se uzimaju u Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru i šalju u ''Batut'', gde se radi testiranje. Nijedan lokalni zdravstveni centar u Srbiji ne radi to za svoj račun, već se uzorkovanja vrše u regionalnim zavodima za javno zdravlje, a testiranja, za sada, samo u ''Batutu''. Kada krene masovno testiranje, verovatno će ono biti moguće i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu. Uzorkovanje će onda, možda, biti moguće i u nekom lokalnom zdravstvenom centru. To što građani kažu da nema zaraženih, jer se niko ne testira, jednostavno nije tačno. Naši lekari u Zdravstvenom centru pedantnu opservaciju svih pacijenata koji se jave sa simptomima koji mogu da budu slični koronavirusu, a kada ima potrebe konsultuju se epidemiolozi i infektolozi Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru'', naglasio je Đokić.

Vanredna situacija prilično je disciplinovala Knjaževčane, smatra predsendik Opštine, koji poziva vlasnike trgovinskih i drugih objekata da pojačaju brigu o zdravstvenoj zaštiti svojih radnika.

''Mi smo danas na Stručnom štabu doneli odluku da podsetimo poslodavce da su u obavezi da svoje radnike koji rade sa građanima zaštite zaštitnom opremom'', rekao je predsednik Opštine i dodao da mski ima u gradskoj apoteci.

Najstariji su, svakako pod najvećim rizikom od koronavirusa, ali u vremenu koje dolazi, moramo da brinemo i o porodicama koje su zbog ove sitacije ostala bez ikakvih primanja, kazao je Đokić i pozvao sve koji mogu da pomognu, da to i učine.

''Penzioneri nas, svakako, brinu, jer su pod najvećim rizikom od koronavirusa, ali smo zabrinuti i za materijalno stanje i finansijsku situaciju naših sugrađana koji su zbog mera ostali bez posla: čitav ugostiteljski i turistički sektor, porodice koje su se izdržavale od nadnica. Zato je pomoć privatnog sektora i svih koji imaju mogućnosti da pomognu dobrodošla.''

Počela je akcija prikupljanja neophodog materijala za higijenske pakete sa zaštitnom opremom, koje će u narednim danima dobiti deset hiljada penzionera knjaževačke opštine, bez obzira na visinu penzija.