Knjaževac i Vidin: Zajedno za zdravlje dece

U Knjaževcu je predstavljen projekat otvaranja Centra za rano otkrivanje i dijagnostiku deformiteta kičme i stopala kod dece. Projekat zajednički realiziju opština i Sportski savez Knjaževca i opština Vidin u Bugarskoj, sredstvima Evropske unije.

 

Merenja, urađena u protekle dve godine, pokazuju da čak 80 odsto knjaževačke dece ima defeormitete kičme i 70 odsto deformitete stopala. Uznemirujući podaci bili su alarm, koji je upozorio da se mora raditi na unapređenju zdravlja mladih. S tim ciljem će biti otvoren Centar za rano dijagnostikovanje muskuloskeletnih poremećaja u dva grada – Knjaževcu i Vidinu.

''Deca su na merenjima imala 80 odsto deformiteta kičme i 70 odsto deformiteta stopala. To je bio alarm da te defomitete u ranom stadijumu otkrijemo i lečimo, da decu do 16. godine vratimo u normalu. Projekat je urađen u novembru prošle godine. U njemu učestvuju opštine Knjaževac i Vidin. Vredan je 600 hiljada evra. Radi se o projektu ranog otkrivanja deformiteta kičme i stopala kod dece. Od prvom marta očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju i kupovinu aparata. Nadam se da će biti završen do septembra, kada će početi merenja dece'', kaže dr Mikica Vidojević, predsednik Sportskog saveza.

''Ponosan sam što ćemo realizovati ovaj projekat, koji je na korist dece, koja su danas mnogo više isped kompjutera, nego na igralištima. Napravili smo dobru organizaciju. Vidin prvi put sarađuje sa opštinom Knjaževac i nadam se da ćemo i u budućnosti realizovati još puno projekata na korist naših građana'', rekao je Cvetan Asenov, zamenik kmeta Vidina.

Dva centra, oformljena u Knjaževcu i Vidinu, imaće najmoderniju dijagnostičku opremu, kojom će se otkrivati zdravstveni problemi dece školskog uzrasta, a zatim raditi na terapijskoj rehabilitaciji. Projekat finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje, a novac za predfinansiranje obezbeđen je u budžetu opštine Knjaževac.