Knjaževac i SKGO: Počinje proces izdavanja obveznica

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić potpisali su sporazum o realizaciji projekta izdavanja municipalnih obveznica, kao instrumenta za izgradnju infrastrukture i unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou.

''Izdavanje municipalnih obveznica nije novina u Srbiji, ali mali broj opština koristi taj instrument finansijske podrške za realizaciju važnih infrastrukturnih ili ostalih projekata. Opština Knjaževac se odlučila na ovaj korak uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština. Mi ćemo emitovati municipalne obveznice i na taj način pružiti mogućnost građanima, fizičkim i pravnim licima, da finansijski podrže one projekte za koje smatraju da su važni. Te projekte ćemo dogovarati sa svim građanima, a oni će, uz to, moći i da zarade, jer će pripis dobiti na osnovu obveznica nego što je sada u bankama kao kamata na štednju,'' rekao je predsednik opštine Milan Đokić.

''Ulazimo u proces izdavanja municipalnih obveznica od strane opštine i verujem da ćemo svi puno toga naučiti, a privreda i građani opštine Knjaževac puno toga dobiti kroz realizaciju projekata koji će na ovaj način biti finansirani. Ovaj proces na prvi pogled deluje jednostavno, a ustvari će na pravi način predstaviti opštinu Knjaževac finansijskom tržištu i javnosti, sopstvenim građanima i privredi'', kazao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Ceo projekat realizuje se kroz program podrške lokalnim samoupravama na putu evropskih integracija, koji se sprovodi sredstvima Kraljevine Švedske i Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona. U narednih godinu dana Knjaževac će imati stručnu podršku eksperata Stalne konferencije gradova i opština u procesu pripreme za emisiju municipalne obveznice.