Knjaževac i Belogradčik u Sofiji: Pola veka saradnje i prijateljstva

Njegova ekselencija ambasador Srbije u Sofiji Vladimir Ćurgus bio je u sredu, 26. septembra, domaćin prijema koji je u glavnom gradu Bugarske priređen u čast pola veka bratimljenja, saradnje i prijateljstva opština Knjaževac i Belogradčik.

Međusobno razumevanjei iskreno prijateljstvo ono je čime mogu da se ponose opštine Knjaževac i Belogračik, negujući svoju bratsku saradnju čitavih pedeset godina, kazao je na prijemu u ambasadi Srbije u Sofiji, njegova ekselencija ambasador naše zemlje u Bugarskoj Vladimir Ćurgus.

''Knjaževac i Belogradčik su ne samo primer dobre saradnje, nego primer iskrenog bratimljenja dva naroda, pogranične saradnje, međusobnog razumevabnja, primer da dva naroda nisu tako daleki, kako je to nekada izgledalo u istoriji, da su bliži i otvorenijii. Nadam se da će za sledeću jubilarnu proslavu dve zemlje, kao članice EU, imati otvorenu granicu, istakao je ambasador.

Ono o čemu govore političari na velikim konferencijama, ove dve opštine pokazuju na lokalnom, mirkro nivou, istakao je Ognjen Zlatev, šef predstavništva Evropske komisije za Bugarsku. On smatra da dva naroda – bugarski i srpski treba zajednički da grade svoju budućnost u Eropskoj uniji, kao faktori stabilnosti na Balkanu.
 
''To nije dobar primer, to je najbolji primer saradnje. Opštine Knjaževac i Belogradčik na lokalnom, mikro nivou praktično pokazuju ono o čemu političari govore na velikim konferencijama. Srpski i bugarski narod žele da vide Balkan zajedno u Evropskoj uniji. Oni ne žele podele i granice, svesni da samo zajedno možemo da uspemo. Mi smo mali narodi. I Bugarska i Srbija nemaju više od sedam, osam miliona stanovnika. Imamo sličnu istoriju, pišemo ćirilicom, imamo slične kulture. U prošlosti, imali smo uspone i padove, nekada se nismo dobro razumeli, kako se to i dešava u veliikim porodicama. Ali, važno je da iz istorije izvučemo pouke i da idemo napred. Zajedno. Samo ako smo ujednjeni i radimo zajedno, možemo da uspemo. To, hvala bogu, razumeju i u Briselu – da neće biti sigurnosti u Evropi, ako nema saradnje i sigurnisti na Balkanu.''

Pola veka Knjaževac i Belogradčik zalažu se za vrednosti na kojima počivaju moderna društva, a čitavu deceniju lideri su i prekogranične saradnje, sanjajući san o otvaranju graničnog prelaza na Kadibigazu, rekli su šef kabineta predsednika opštine Knjaževac Branislav Josifović i kmet Belogradčika Boris Nikolov.

''Upoznali smo ljude sa vrednostima koje smo delili svih ovih 50 godina. To su vrednosti koje su potrebne čitavom Balkanu – tolerancija, kultura dijaloga, bratsvo. Naše dve opštine su lideri u prekogranilnim programima, organizujemo najveći međunardoni sabor na Kadibogazu. Obe opštine imaju veliki san – granični prelaz, koji bi dao veliku šansu daljem razvoju čitavog regiona, jer se i Knjaževac i Belogradčik nalaze u manje razvijenim delovima svojih zemalja'', rekao je Josifović.
 
''Pedset godina smo zvanično pobratimljeni, ali višedecenijska je saradnja naših naroda. Oni žele da se sreću, da se druže, a mi treba da im damo šansu, mogućnost da to čine što češće. Već nekoliko godina o tome pričamo, a krajnje je vreme da to i uradimo – da napravimo granični prelaz na Kadibogazu. To je u interesu biznisa, ekonomije, kulture, sporta. Nadam se da će nam dve države i dva rukovodstva pomoći da konačno rešimo taj problem,'' nada se Nikolov.

Granica postoji samo na papiru, sve drugo je život i sve drugo su ljudi, ocenio je Vlada Radovanović, koordinator prekogranične saradnje u knjaževačkoj opštini.

''Saradnja je zvanično počela daleke 1968. godine u jednom drugom sistemu, u jednom drugom veku. Svih ovih godina ona je opstala, nije se prekidala. Nekad je bila intenzivna, nekad manje izražena. Poslednjih dvadesetak godina ona je svestrana. Sve naše institucije imaju svoje partnere u Bugarskoj. Granica postoji samo na papiru. Sve drugo je život, sve drugo su ljudi,'' zaključio je Radovanović.

Deo kulturnog nasleđa, poput slavskog kolača, najvažnijeg elementa krsne slave, upisane na listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva i peškir, neizostavni deo srpskih običaja, predstavile su devojke Udruženja za negovanje tradicije ''Izvor''. Prezentovan je delić etno nasleđa knjaževačkog kraja, ali i turistički potencijali Knjaževca i Belogradčika, te književni časopis ''Istok'', rezultat međunardone izdavačke delatnosti. Prijemu u Ambasadi Srbije prisustvovali su ambasadori brojnih zemalja Evrope i sveta, te ambasadori zemalja bivše Jugoslavije.