Kaličina: Veliko slavlje za novi seoski dom

Žitelji Kaličine organizovali su sinoć veliko slavlje kojim su želeli da obeleže uspešno završene radove na rekonstrukciji seoskog doma. Novac za ovaj posao, kao i u još nekoliko većih mesnih zajednica, protekle godine obezbedila je opština Knjaževac.

Građen pedesetih godina prošlog veka, seoski dom u Kaličini mogao je, kao i mnogi po Srbiji, da postane samo ruina i samo sećanje na vreme kada se u njemu odvijao bogat društveni život. Da se to ne dogodi, postarala se opština Knjaževac, koja je septembra prošle godine pokrenula veliki posao uređenja ovakvih prostora u većim mesnim zajednicama. U rekonstrukciju kaličinskog doma uloženo je preko tri miliona dinara. Ovdašnji žitelji dobili su objekat na koji mogu da budu ponosni.

''Ovo je za svaku pohvalu. U selu ima dosta dece, omladine koji će ovo da koriste. Hvala predsedniku Opštine i svima što smo ovo uspeli da uradimo'', kaže Stanimir Petrović, predsedik MZ. 
''Što se mene tiče, ovo je izvanredno'', reči su Ratka Jovanovića. 
''Dom dugo nije obnavljan, a mi smo se, ipak, ovde družili, sada ćemo se družiti još više'', kazala nam je Branka Stanković.

Prvi čovek knjaževačke opštine smatra da su investicije u selima podjednako važne kao one u gradu.

''Mi se ne mirimo sa politikom laganog odumiranja, kakvu neki zagovaraju. Puno ima onih koji pitaju zašto se radi po selima. Ne slažem se sa tim. Mislim da su investicije u selima podjednako važne kao i investicije u gradu. Ovaj dom izgleda kao potpuno nov objekat, ponovo se iz njega čuje muzika'', rekao je Milan Đokić.

Kao i u svakoj kući, tako i u selu treba uvek još ponešto uraditi. Opština Knjaževac uradiće u narednom periodu rasvetu, što će biti preduslov i za sprovođenje interneta u selu.

Oko tri stotine stanovnika Kaličine mahom se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, pretežno voćarstvom. Višnjom je u ovom kraju zasađeno na stotine hektara. Udruženi u zadrugu, lakše bi stigli do tržišta.

''Godinama proičamo o neophodnosti formiranja zadruge, izdvajamo stimulativna sredstva za te namene. Imamo konkretne instrumente pomoći onima koji se opredele da se udruže u zadrugu. Ali, mi ne možemo nikome da naredimo. Zadruga u Valevcu je u ogromnom problemu, duguju jako mnogo para višnjarima ovog kraja. Radićemo na tome da stvorimo preduslove, da ih povežemo i damo pomoć da se udruže,'' istakao je Đokić.

Ne valja, kažu, ako se uspešno završeni posao ne proslavi. Te maksime, držali su se i stanovnici Kaličine. U organizaciji velikog slavlja učestvovalo je celo selo. Družile su se komšije, prijatelji, rođaci. U kolu su se našli i stari i mladi. Ponovo se, kao nekad, igralo i pevalo.