Javna rasprava o novom budžetu

Javna rasprava o novom budžetu

Opština Knjaževac organizovala je sinoć javnu raspravu o budžetu za 2015. godinu. Budžet je, kako se čulo, projektovan na nešto preko 955 miliona dinara, a najviše novca biće izdvojeno za rekonstrukciju putne mreže na celoj teritoriji opštine.

Opština Knjaževac ima uravnoteženo izvršenje budžeta i ono će do kraja godine biti oko 90 odsto, rekao je na javnoj raspravi predsednik opštine Milan Đokić i potencirao da u lokalnoj samoupravi nema neplaćenih računa i dugova.


''Kod vitalnih korisnika nemamo zahteve koji su na čekanju, nemamo neplaćene račune. Ne dugujemo izvođačima radova, ne dugujemo dobavljačima. Apsolutno smo nezadužena opština. Naši korisnici, koji primaju platu iz budžeta, primaju platu 5. i 20. u mesecu, redovno mesec za mesec. I to je nešto što je uspeh u današnje vreme, kada mnoge lokalne samouprave duguju i po nekoliko plata.''


Sa predsednikom su se saglasili i učesnici u raspravi. 

''Izgleda da se bolje radi u opštinama gde nema one vertikalne prohodnosti, kad neko izgubi druge oslonce i zavisi od naroda'', kazao je Saša Ilijić iz Pokreta Dveri. On je pitao kako se naplaćuje porez i da li će biti prinudne naplate.

Pomoćnica predsednika opštine Vesna Živković kazala je da prinudne naplete poreza nema, već dogovora sa poreskim obveznicima: 

''U septembru smo imali naplatu 44 miliona, a danas 74 miliona dinara, što je 30 miliona više. Radimo na tome, ovo je naplata bez prinudne naplate, angažovanjem službi opštinske poreske administracije.''

''Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a javna rasprava o budžetu je jedan vid borbe protiv korupcije'', kazala je direktorka Timočkog kluba Snežana Pavković. Ona je predložila da se subvencionišu građani koji su zaintersovani da dobiju novčanu podršku za izolaciju svojih kuća i energentsku efikasnost.

U narednoj godini pokušaćemo da podstaknemo građane da razmišljaju o energetskoj efikasnosti, rekao je Đokić :

''U budžetu Direkcije smo planirali 10 miliona dinara da bi se podstakli građani koji žive u stambenim zgradama da formiraju savete stanara i da počnemo zajedno da radimo na uređenju fasada – jedan je razlog estetika, drugi energetska efikasnost.''

Najviše novca iz opštinske kase u naradnoj godini biće opredeljeno za rekonstrukciju saobraćajnica, obavestio je skup direktor Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju Mladen Radosavljević.

''Akcenat jeste na rekonstrukciji putne infrastrukture u našoj opštini. Za asfaltiranje puteva u seoskim mesnim zajednicama biće izdvojeno 44 miliona dinara''.

Formiranje skupštinskog odbora za brigu o porodici i deci, obezbeđenje prostora za treniranje klubova koji se uspešno bave borilačkim sportovima neki su od predloga koji su se čuli tokom javne rasprave o novom  budžetu opštine.  

U narednoj godini za rekonstrukciju lokalnih puteva, novi asfalt za ulice u selu i gradu biće izdvojeno 150 miliona dinara. Ruralnom razvoju namenjeno je 195 miliona, a podršci obrazovanju 136. Za vodosnabdevanje, odvođenje otpadnih voda, javni prevoz (koji će za građane biti besplatan), čišćenje grada, daljinsko grejanje, u budžetu je planirano 110 miliona dinara. Ustanovama kulture namenjeno je 63, a sportu 36 miliona. Kako se čulo, biće usvojen pravilnik o finansiranju klubova. Za agrarni fond biće izdvojeno 25, a za lokalni ekonomski razvoj i akcioni plan zapošljavanja devet i po miliona dinara.