Javna rasprava o budžetu: Socijala, poljoprivreda, natalitet...

U Domu kulure danas je održana javna rasprava o budžetu opštine za 2016. godinu. Nakon što su se čule sugestije građana, najvažniji dokument lokalne samouprave još jednom će se naći pred članovima Opštinskog veća, a konačnu reč o njegovoj sadržini daće odbornici Skupštine opštine na sednici sredinom decembra.

Napravili smo uravnotežen, razvojni budžet, koji će, u velikoj meri biti okrenut najranjivijim kategodrijama stanovništva, a to su deca i stari, kazao je na javnoj raspravi predsednik opštine Milan Đokić.

''U narednoj godini više od 40 miliona dinara biće izdvojeno za pomoć knjaževačkim poljoprivrednicima, 174 miliona za putnu infrastrukturu, oko 30 miliona za prostorno uređenje, skoro 80 miliona dinara za projekte socijalne zaštite. Počinjemo sa besplatnim užinama za sve osnovce, narodna kuhinja će raditi i dalje...Novina je pomoć penzionerima, koji primaju penzije manje od 15.000 dinara, a takvih je, na žalost, n teritorji naše opštine skoro pet hiljada.''

Ulaganja u razvoj poljoprivrede i infrastrukture biće nastavljena i u 2016. godini. Kako su podsetili pomoćnik predsednika opštine Saša Petrović i direktor Razvoja Mladen Radosavljević, ove dve oblasti i do sada su tretirane najvećim iznosom budžetskih para.

''Naše mere maju dobar prijem kod građana i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava. Većinu konkursa zatvarali smo zato što su bila iscrpljena predviđena sredstva i mislim da je to najbolji pokazatelj koliko smo na dobrom putu,'' naglašava Saša Petrović.

''Od 2013. Direkcije je raspolagala sa 700 miliona dinara. Novac je korišćen za održavanje saobraćajnica, puteva, ulica, zimsko održavanje, krpljenje udarnih rupa...Više od 500 miliona dinara izdvojeno je za uređenje grada i saobraćajnica'', podseća Mladen Radosavljević.

Građane Knjaževca interesovalo je i kako će se Knjaževac opredeliti prema pitanju pada nataliteta, te da li će izgradnja jezara na Jezavi zavisiti od eventualne promene vlastiVukosav Jovanović pomenuo je podatake prema kojima je u ovoj godini u Knjaževcu rođeno 154 beba, a umrlo 535 stanovnika. Ivan Caribrodski pitao je da li su obezbeđena sredstva za izgradnju jezera i da li jemoguće da neka nova vlast, lažnim obećanjima, taj projekat stavi ad akta.

''U budžetu smo bilansirali sredstva da u narednoj godini počnemo sa isplatom novčane pomoći od 20.000 dinara majkama koje rode treće dete. Što se jezera tiče, za početak realizacije planirano je 10 miliona dinara, ali građani treba da znaju da je to projekat koji se ne može završiti za mesec – dva. Obim radova je kompleksan i to je nešto što će zahtevati duži vremenski period,'' objasnio je predsednik opštine.

Zajedno sa devet srpskih opština, Knjaževac je učestvovao u projektu BIRN-a i NALED-a ''Participativno budžetiranje'', tokom koga je građanima pružena prilika da, izaberu projekat, koji će se finansirati iz sredstava budžeta. Na taj način, 832 stanovika, glasajući za jedan od ponuđenih projekata, učestvovalo je u kreiranju politike lokalnog razvoja, čulo se na javnoj raspravi o budžetu za 2016. godinu.