Javna rasprava: Budžet po meri građana

Opština Knjaževac organizovala je sinoć u Domu kulture javnu raspravu o budžetu za 2020. godinu. Planiran na blizu milijardu i 400 miliona dinara, budžet će zadovoljiti sve potrebe opštine i njenih žitelja, kazao je predsednik Milan Đokić. Đokić se osvrnuo i na projekte realizovane u 2019.

 

Javna rasprava o budžetu za 2020. godinu bila je prilika i za osvrt na ono što je sredstvima građana i uz podršku državnih i međunarodnih institucija, u Knjaževcu urađeno u godini na izmaku. ''Sve ono o čemu smo pričali prošle godine na prezentaciji planova, zaista je i urađeno'', kazao je predsednik Opštine Milan Đokić. Uz velike infrastrukturne projekte, on je posebno apostrofirao okončanje nekoliko stečajeva, što je omogućilo dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Opštinska kasa biće u narednoj godini ''teška'' blizu milijardu i 400 miliona dinara i dovoljno novca biće za sve ono što su potrebe opštine Knjaževac i njenih žitelja. Opredeljena su sredstva za uređenje saobraćajnica, obrazovne i ustanove kulture, sport, podršku porodicama sa više dece. Nastavljaju se mere fokusirane na nove obime poljoprivredne proizvodnje. Podršku budžeta imaće i mladi koji traže posao za stručnu praksu, ali i oni koji žele da se prekvalifikuju.

Opština će formirati Budžetski fond za energenstku efikasnost i skupštinama stanara stambenih zgrada ponuditi da učestvuju u njihovoj rekonstrukciji.

Narednu godinu, prema Đokićevim rečima, obeležiče početak razvoja banjskog turizma u knjaževačkoj opštini. Prvi hotel na Banjici i zdravstveno – rehabilitacioni blok gradiće se iz sredstava Nacionalnog investicionog programa i Ministarstva turizma.

''Javna nabavka će biti raspisana do kraja ove godine, a radovi treba da krenu početkom 2020. Projekat je vredan blizu četiri miliona evra, obuhvata izgradnju pet hiljada kvadrata prostora. Hotel će imati 84 kreveta, biće kategorisan sa četiri zvezdice i imaće poluolimpijski bazen zatvorenog tipa. Iznad kafane na Banjici biće izgrađen zdravstveno – rehabilitacioni blok sa 500 kvadrata, što će omogućiti svima koji to žele da u banjsku vodu koriste i u zimskim mesecima. Taj projekat iniciraće razvoj seoskog turizma i za njega očekujemo podršku Ministarstva turizma''.

Predsednik Đokić razgovarao je sa učesnicima javne rasprave o uređenju pojedinih delova grada i istakao spremnost lokalne samouprave da podrži svaku valjanu inicijativu koja dolazi od građana. Konačnu reč o budžetu za narednu godinu daće odbornici opštinske Skupštine 20. decembra.