Izgradnja transfer stanice – korak ka čistijem Knjaževcu

Izgradnja transfer stanice – korak ka čistijem Knjaževcu

Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je opštini Knjaževac bespovratna sredstva u iznosu od 160 miliona dinara za realizaciju projekta “Izgradnja transfer stanice sa reciklažnim dvorištem”, objavila je Opština Knjaževac na svojoj fejsbuk stranici.

Izgradnja transfer stanice neophodna je zbog rešavanja problema ⁣upravljanja otpadom na teritoriji opština Knjaževac, Svrljig i Sokobanja, a komunalni otpad iz ove tri opštine izvoziće se na regionalnu deponiju u Pirotu. Prethodno odvojeni reciklabili, biće dodatni izvor prihoda za JKP Standard, koji će upravljati deponijom.⁣

Projekat izgradnje transfer stanice i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda najavio je u decembru, u intervjuu za Knjaževacinfo, predsednik Opštine Milan Đokić.

''Biće to najvažniji projekti, realizovani u Knjaževcu u poslednjih nekoliko godina. Kada govorimo o transfer stanici, plan je da sav knjaževački otpad bude vožen u tu transfer stanicu, selektiran na ono što su reciklabili i na onaj deo otpada koji će se presovati i u prvoj fazi odvoziti na pirotsku deponiju, zajedno sa smećem koje će u knjaževačku transfer stanicu dolaziti iz opština Svrljig i Sokobanja. U prošloj godini obezbeđena su sredstva za pripremu projektno – tehničke dokumentacije. Tu je i kapitalni projekat izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Knjaževac je jedna od privilegovanih opština u kojoj će ta postrojenja biti izgrađena i finansirana iz republičkog budžeta'', kazao je Đokić.