Institucije dobile saglasnost na programe rada

Na današnjoj sednici Opštinskog veća razmatrani su programi rada Centra za socijalni rad, Doma kulture, Narodne biblioteke, Zavičajnog muzeja, Turističke organizacije, Regionalnog centra za stručno usavršavanje i Sportskog saveza; najavljena skora realizacija programa jednokratne pomoći za oko 5.000 penzionera na teritoriji opštine koji imaju primanja manja od 15.000 dinara.

 

 

Na početku sednice razmatran je program rada Centra za socijalni rad i s tim u vezi najavljena skora realizacije programa jednokratne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima. “Pričali smo o modelima realizacije onog što smo i planirali u bužetu - pomoći našim najugroženijim sugrađanima - penzionerima koji imaju primanja ispod 15 hiljada dinara i kojih ima oko 5.000 na teritoriji opštine. U saradnji sa Centrom za socijalni rad videćemo da li ćemo da im distribuiramo namirnice ili novac, na koji način će se legitimisati za tu pomoć, verovatno penzionim čekom, ali o svemu tome razgovaraćemo sa Centrom, a najvažnije je, ponavljam, da je novac za ovu namenu obezbeđen”, izjavio je Milan Đokić, predsednik opštine.

Članovi Opštinskog veća na današnjoj sednici dali su saglasnost na programe rada Doma kulture, Narodne biblioteke, Zavičajnog muzeja, Turističke organizacije, Regionalnog centra za stručno usavršavanje i Sportskog saveza. “Iako živimo u kriznim vremenima, naše ustanove nisu uskraćene za budžetska sredstva namenjena realizaciji programskih aktivnosti, ali smo zato smanjili ostale vidove troškova, ono što ne spada u programske aktivnosti”, dodaje Đokić.

Na dnevnom redu bio je i Predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave. “U ovom trenutku na teritoriji opštine zaposleno je 409 ljudi na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, a maksimalna kvota je 402 radnika. Prirodnim odlivom ćemo do kraja januara rešiti problem viška zaposlenih. Usvajamo i odluku koliki je maksimalni broj zaposlenih po ustanovama i to će biti odluka koje ćemo morati da se pridržavamo”, ističe Milan Đokić.

Više organizacija i institucija dobilo je saglasnost za učešće u brojnim prekograničnim projektima. “Mi smo danas dali saglasnost na sve projekte u kojima nameravaju da učestvuju naše institucije i organizacije. Svi bi mi bili srećniji kad bi ti projekti bili usmereni na poboljšanje uslova života svih građana, ali na žalost Srbija je u toj fazi priključenja Evropskoj uniji kad mi u retkim slučajevima možemo da računamo na projekte kao što su izgradnja puteva, vodovoda i slično, ali se nadam da ćemo vremenom biti i u toj fazi priključenja kada ćemo moći da dobijamo i podršku za takve, infrastrukturne projekte”, rekao je Milan Đokić.

Na sednici Opštinskog veća, pored ostalog, pokrenut je postupak za finansiranje projekata udruženja iz budžeta opštine i upućen javni poziv za finansiranje projekata iz opštinskog budžeta u oblasti javnog informisanja.