Ekonomsko osnaživanje romskih porodica

Opština Knjaževac učestvuje u projektu ''Ekonomsko osnaživanje romskih porodica'', koji sprovodi udruženje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine.

 

Cilj projekta, koji se realizuje u Minićevu, je pronaći način za zapošljavanje pripadnika ove nacionalne manjine, kazala je, u razgovoru sa predsednikom opštine Milanom Đokićem, izvršna direktorka ovog udruženja Aleksandra Miladinović.

''Projekat se odnosi na pronalaženje mogućnosti zapošljavanja romskih porodica. Fokus smo stavili na dve mogućnosti – sakupljanje sekundarnih sirovina i branje lekovitog bilja. Uradili smo treninge vezane za pravilno sakupljanje i odlaganje bilja i šumskih plodova i mogućnosti održivog sakupljanja sekundarnih sirovina i reciklažu.''

Ljudi, koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, dobili su zaštitnu opremu.

''Sakupljači sekundarnih sirovina često rade sa materijalima koji su štetni po zdravlje, pa smo kroz aktivnost podele zaštitne opreme – odela, rukavica...dali osnovu sadašnjim i potencijalnim sakupljačima da obezbede sebe'', kazala je Miladinović. 

Prikupljanjem otpada i odgovarajućim odlaganjem, mesna zajednica Minićevo bavi se već nekoliko godina, naglašava predsednik mesne zajedice Slavoljub Milanović.

''U sve te poslove uključena je romska populacija, 25 ljudi koji se bave otpadom, a nadamo se da će s vremenom taj broj biti i veći. Nama je cilj da nađemo ozbiljnog otkupljivača, koji će otkupljuvati sekundarne sirovine na obostranu korist.''

Projekat  ''Ekonomsko osnaživanje romskih porodica'', finansira OEBS preko Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.